Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návštěva u Pierce Manufacturing, Inc. v USA

Přinášíme vám článek o návštěvě chrudimského dobrovolného hasiče Jakuba Morávka, který při svém letošním pobytu v USA zavítal do nějvětší továrny na hasičské automobily na světě, americké Pierce Manufacturing, Inc.

Přinášíme vám článek o návštěvě chrudimského dobrovolného hasiče Jakuba Morávka, který při svém letošním pobytu v USA zavítal do nějvětší továrny na hasičské automobily na světě, americké Pierce Manufacturing, Inc.

Sídlo a hlavní závod se nachazí na okraji města Appleton ve státě Wisconsin. Firma má také několik pobočných závodů po celých státech a jednu dceřinou společnost v Itálii. Vyrábí veškeré druhy hasičských nástaveb od cisteren, přes technické automobily až po žebříky a plošiny.

Společnost založil už v roce 1913 Humphrey Pierce, původně vyráběla pouze nástavby vozů Ford T. Unikátnost výroby hasičskych vozidel tkví v tom, že kromě samotného motoru je vše prací společnosti Pierce, jenži staví podvozek, kabinu, učelovou hasičskou nástavbu a vyrábí i hasičskou výzbroj, vše na jednom místě. To je hlavní odlišnost od ostatních konkurenčních firem např. v Evropě, kde výrobce staví pouze nástavbu a samotný podvozek a kabina je kupovaná od výrobce nákladních vozidel.

Výrobní proces probíhá ve veliké hale, kde auta stojí v řadách za sebou a ty postupně kolují jednotlivými pracovištěmi, kde týmy odborníků vždy montují pouze jednu svoji část automobilu. Poté se celý dlouhý had hasičských vozů přesune o jedno oddělení dopředu. Toto je další odlišnost od nás, kde vozidlo stojí většinou na jednom místě a postupně se staví dohromady a všichni dělají vše.

Kromě USA probíhá export také do zbytku amerického kontinetu, Jižní Afriky, Indie, Japonska a dalších asijských států. Na evropský trh zatím proniká pouze pomocí italské dceřinné firmy.

Exkurzi není problém domluvit po předchozí telefonické dohodě pro koholi a trvá cca 1,5 hodiny. Z důvodu bezpečnosti návštevníci nosí po celou dobu ochranné brýle, které vám pak zustanou jako pěkný suvenýr. Komu by to nestačilo je v areálu závodu naproti hlavní recepci ještě firemní obchod se suvenýry.

Pro POŽÁRY.cz Jakub Morávek, JSDH Chrudim

-swo-

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče