Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šluknovský výběžek nově chrání žebřík Camiva na podvozku Mercedes-Benz z Rumburku

Již několik let se pokoušela jednotka hasičů v Rumburku získat z dotačních titulů nový automobilový žebřík. Starý žebřík z roku 1974 byl pro záchranu osob, zvířat a majetku již nevyhovující a navzdory pravidelné údržbě značně nespolehlivý.

Možnost repase staré IFY

Po tom, co nevyšly dva velké dotační tituly, rozhodli se hasiči, že se pokusí repasovat starou IFU. Oslovili proto jedinou firmu v ČR, která se touto repasí zabývá.

Jednalo by se o výměnu podvozkové části (tedy celého vozidla) a repasi nástavbové části, u které by došlo k nástřiku žebříkové sady, výměně ocelových lan a hydraulických ha­dic.

Firma zaslala nabídku na bezmála 5 000 000 Kč včetně DPH. Tato repase by sice přinesla nové a rychlejší vozidlo, ale bohužel stále jen omezenou nástavbu bez koše.

Pátrání po jiném žebříku

Proto se rumburští hasiči začali zabývat myšlenkou, zda se nedá zakoupit starší automobilový žebřík s modernější nástavbou, tedy s košem pro obsluhu a zachraňované osoby.

Oslovili několik dovozců hasičské automobilové techniky ze zahraničí s požadavky a pátrali i na vlastní pěst. Obvolali několik německých prodejců vyřazené hasičské techniky a nalezli jeden, který přesně vyhovoval požadavkům.

Po jeho prohlídce, zkušební jízdě a zkoušce nástavby bylo jasné, že je to přesně ten žebřík, který by do jednotky potřebovali. Od dovozců hasičské techniky dorazila jen jedna nabídka na podobný žebřík, ale s cenou okolo dvou milionů korun.

Rumburskými hasiči vyhlídnutý žebřík by vyšel na bezmála 1 400 000 Kč.

Přečtěte siHasiči v Rumburku mají zrekonstruovanou "velkou" Tatru, oprava stála 3,5 milionu z rozpočtu města

Rychlé rozhodnutí pro koupi

Byla oslovena místní firma, zda by se nákup nedal uskutečnit přes ní a ta s návrhem souhlasila. Provedla vyčíslení všech nákladů s dovozem, přihlášením, servisem a revizí nástavbové části a podala svou nabídku. Rada města Rumburk následně po vyslechnutí všech argumentů velitele jednotky rozhodla o koupi.

Jednotka tedy získala automobilový žebřík na podvozku Mercedes Benz s automatickou převodovkou a kabinou pro posádku 1+2.

Krátce k parametrům

Nástavbu vytvořila francouzská firma Camiva. Jedná se o žebřík s košem pro tři osoby s nosností 270 kg a dostupnou výškou 30 metrů. Na koš se dají připevnit nosítka, přídavná světla a proudnice, ze které se dá hasit, popřípadě prodloužit útočný proud do budovy.

Žebřík může zasahovat i pod úroveň vozidla, pracovat na vodních tocích a hladinách. Na sadě je přidělané jeřábovací oko, ze kterého se může provádět záchrana osob a zvířat z hloubky.

Toto vozidlo značně zvýšilo a urychlilo akceschopnost jednotky, jelikož rozložení a následné složení zabere jen několik vteřin.

Slavnostní předání

Za přítomnosti členů rumburské jednotky, občanů města, kolegů hasičů z okolních jednotek, představitelů města Rumburk i zástupců Hasičského záchranného sboru došlo k předání klíčků z rukou starosty dne 25. září 2019 před hasičárnou.

Přečtěte siDobrovolní hasiči z Rumburku mají nové vyprošťovací zařízení, funguje na baterie

Technické parametry automobilového žebříku Mercedes Benz DLK 23/12 Camiva

Osádka:
- 1+2

Podvozek: Mercedes-Benz

  • délka: 9 700 mm
  • šířka: 2 500 mm
  • výška: 3 250 mm
  • provozní hmotnost: 14 000 kg
  • celková hmotnost: 17 500 kg
  • rok výroby: 1996
  • výkon motoru: 177 kW

Požární nástavba: Výsuvný otočný žebřík Camiva

  • maximální dosah koše: 30 m
  • nosnost koše: 270 kg
  • rozsah otáčení: 360°
  • maximální boční vyložení:
    • v režimu bez koše při zátěži 1 osobou: 25,8 m
    • v režimu s košem při zatížení 1 osobou: 20,7 m
    • v režimu s košem při zatížení 2 osobami: 19,1 m
    • v režimu s košem při zatížení 3 osobami: 17,4 m
Přečtěte siHasiči z Rumburku mají nový speciál do terénu, Land Rover Defender
Sdílet