Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihoafrické republice

O tom jak to vypadá u hasičů v Jihoafrické republice se na vlastní kůži přesvedčil naš čtenář Jakub Morávek, který nám zaslal zajímavý článek, ve kterém představuje stanice a techniku místních hasičů.

South Africa Fire service


Většina stanic slouží 12 hodinové služby, rozdělené klasicky na 4 směny. Základní hasičský výcvik trvá na akademii 3 měsíce a poté nováčci absolvují desítky speciálních kurzů a školení, na které se jezdí již během služby. V Jihoafrické republice je pouze zlomek dobrovolných hasičů. Já o nich slyšel pouze jako o malých jednotkách, které pomáhají při velkých lesních požárech. Platy jsou nadprůměrné a nikdo si nestěžoval, ale vše je město od města různé, protože sbory zřizují města a ne centrálně ministerstvo vnitra.

Jinak jsou tak označena auta, uniformy, jiný systém velení, platy atd. Je ale snaha vše centralizovat a mazat rozdíly. Všude se na dvorech válí stará technika většinou britské výroby (Dennis) a vše má přijít do šrotu. Postupně se nahrazuje novější technikou buď z USA, nebo na evropských podvozcích (MB, Man, Iveco). Po pádu apartheidu a slučování okolních měst do velkých aglomerací jsou případy, kdy jsou stanice od sebe 150 ale i 400 km. Sám jeden velitel nám říkal, že na takových vzdálenostech pak nejde o to někoho zachránit nebo něco uhasit, ale jen zprovoznit silnici odtažením vraků, nebo počkat na pohřební službu.

Estcourt


Nevýrazná stanice malého města se 4 sloužícími hasiči v jednopodlažní budově. Jediná hasička, která nás provázela, měla uniformu, jinak chlapy v kraťasech a civilních trikách. Na konci nám chtěla vyjet s novou CAS před garáž, ručně však vrata neotevřela úplně a při vyjíždění ohla plechová vrata a zničila halogenový stožár a majáky. To však nebylo vše, finále přišlo, když začali vrata narovnávat. Nejdřív přinesli hydraulické tyč HURST a se snahou zapřít ho do rovného betonu vrata narovnat. Když jim vše po hladkém betonu samo sebou klouzalo, donesli dřevěné klínky a trámky na zapření!!! Jelikož vše mělo stejný efekt, donesly místo malé tyče, větší vyprošťovací tyč stejné značky s větší silou. Dál to raději nechci komentovat. Rozum a inteligenci dostali asi na jinou směnu a my s kolegou jsme měli problém udržet tu hodinu smích.

East London

Větší centrální stanice. Americký žebřík od E-One s řízením neobvykle na levé straně (v JAR se jezdí vlevo).

Port Elisabeth


Největší a nejhezčí stanice, kterou jsme v zemi viděli. Opět nás prováděla černá hasička, ale tato měla skvělý přehled a o hasičích toho věděla opravdu dost. Prostorné garáže, kde každá technika má svoji zálohu (číslo 2) a po použití se kontroluje další směnou. Zajímavé návěsové cisterny na vodu, PPLA a plošina stojící na dvoře právě kvůli přezkoušení po zásahu předchozí směnou.

Kapské město


Jedno ze 3 hlavních měst Jižní Afriky je znát i na nové hasičské technice. První fotky jsou z centra města, kde byl výjezd na sebevraha. Další z pobočné stanice na východě města, kde je pouze jedna CAS a ta byla zrovna na výjezdu. Proto fotky staré muzejní techniky, která je samozřejmě mimo službu. Zbytek je z centrální stanice v centru města. Kolegové byli hodně sdílní a vše nám ukázali. První video je z výjezdu na střídání družstva u dopravní nehody a na druhém nás jeden řidič dokonce povozil v nové CAS MB Atego po
dvoře i s VRZ.

Kapské město





Bloemfontaine


Centrální stanice z celkem 4 ve městě je umístěná přímo ve vládní ulici, kde jsou nejvyšší soudy pro celou zemi. Mají něco za sebou a tak dřevěná ručně otvíraná vrata zůstávají většinou otevřena. Kromě techniky v garážích je zbytek na dvoře, včetně bouraného Pickupa. Po exkurzi nás velitel odvezl služebním autem na jinou stanici na okraj města, kde jsme měli možnost si prohlédnout jedno z největších hasičských muzeí v zemi s opravdu starými žebříky a cisternami opět britské produkce. Uprostřed muzea stojí 2 nové CAS MB určené pro nadcházející MS ve fotbale v JAR, zatím ve fázi kondičních jízd a dovybavování.

Díky hostování mistrovství světa v zemi dostávají sbory po celé republice novou techniku a dokonce posily ve formě dočasných kolegů na půl roku, kteří budou po skončení MS zase propuštěni. Inu je to Afrika.



Pro Požáry.cz Jakub Morávek SDH Chrudim


-swo- 

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče