Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Královéhradeckém kraji vyzkoušeli nový přetlakový ventil, v horách umožní napojit se na systém zasněžování

Za uplynulý rok musely jednotky požární ochrany HZS Královéhradeckého kraje likvidovat v Krkonoších dva požáry horských chalup, z toho jeden měl bohužel tragické následky.

Oba případy spojoval fakt, že se objekty nacházely v těžko přístupném terénu bez přístupu pro hasičské cisterny, a v okolí se nenacházely žádné retenční nádrže ani jiné zdroje požární vody.

Přečtěte siChalupa ve Velké Úpě v Krkonoších celá shořela, požár si vyžádal jednu oběť

V takovém případě jsou hasiči odkázáni pouze na prostředky, které jsou k požáru vyvezeny pomocí čtyřkolek, sněžných skútrů, roleb nebo které si vynesou k místu sami.

V tu chvíli už ovšem může docházet k masivnímu rozvoji požáru a není pak v silách hasičů jej s omezeným množstvím hasiva zastavit.

Přečtěte siOheň zachvátil rekreační objekt v Krkonoších, zásahová technika se na místo nedostala

Jak si v takové situaci poradit? Možným způsobem řešení se jeví napojení technických prostředků zasahujících jednotek na systém zasněžování v horských oblastech. Doposud však nebyla vyřešena technická stránka věci, kdy takové napojení za stávajících podmínek nebylo bezpečné.

Podařilo se nám vytipovat přetlakový ventil, který se běžně užívá v průmyslu k redukci tlaku vody v rozvodech, ale není a nikdy nebyl standardním vybavením jednotek požární ochrany v České republice.

Dokonce i výrobce bere naše řešení jako ojedinělé a jsme prvním krajem, který tento prostředek testuje. Předpoklad je, že ventily budou mít naše profesionální jednotky, které zasahují v oblasti Krkonoš a Orlických hor, a zakoupit by je měly i dobrovolné jednotky,

řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

Přečtěte siV Krkonoších hořela louka v těžko přístupném terénu, požár byl během několika hodin zlikvidován

Novinkou by tak měli disponovat profesionální hasiči na stanicích v Trutnově, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou a Dobrušce, vybaveny by měly být také dobrovolné jednotky v Peci pod Sněžkou, Horním Maršově, Svobodě nad Úpou, Špindlerově Mlýně, Rokytnici v Orlických horách, Říčkách v Orlických horách, Orlickém Záhoří, Deštném v Orlických horách a Olešnici v Orlických horách.

Přečtěte siPožár rekreační chalupy ve Vítkovicích v Krkonoších zaměstnal šest hasičských jednotek, hasiči tahali stovky metrů hadic

Přetlakové ventily slouží k regulaci tlaku, pod kterým je voda na zasněžování čerpána. Díky tomuto zařízení budou mít jednotky přístup k vodnímu zdroji i v těžko přístupném terénu v případě, že zde bude umístěn zdroj k zasněžování.

Praktické fungování si hasiči vyzkoušeli na taktickém cvičení, kde bylo námětem právě využití rozvodů vody k zasněžování sjezdovek pro zajištění dodávky vody při hasebním zásahu při požáru rolby v Janských Lázních.

Navíc se v rámci cvičení prověřila možnost využití speciální techniky (terénní čtyřkolky) na transport sil a prostředků ve špatně přístupném horském terénu.

Námět cvičení 5. 3. Janské Lázně

Požár vznikl po technické závadě na sněžné rolbě odstavené nad sjezdovkou ve Ski areálu Černá Hora. Požár se postupně rozšířil na druhou rolbu zaparkovanou vedle a mířil i do blízkého lesního porostu. Při požáru byl zraněn jeden ze zaměstnanců ski areálu, který se snažil požár hasit.

Vzhledem k nepřístupnému místu události bylo nutné mobilní požární techniku odstavit v ul. Krkonošská a k místu události se dopravit náhradním způsobem. K tomuto byly využity terénní čtyřkolky s přívěsnými vozíky ve výbavě místních dobrovolných jednotek, případně pěšky.

K hašení byl jako vodní zdroj využit systém zasněžování u sjezdovky s nasazením 4 C proudů, konkrétně dva nejbližší zasněžovací stojany. Zraněné osobě byla na místě jednotkami poskytnuta předlékařská pomoc, tepelný komfort a následně byl pomocí čtyřkolky s vozíkem transportován do ul. Krkonošská, kde by byl předán do péče ZZS.

Zúčastněné jednotky: HZS Trutnov, JSDH Svoboda nad Úpou, JSDH Horní Maršov, JSDH Mladé Buky, JSDH Černý Důl – Čistá, JDSH Pec pod Sněžkou.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet