Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální motykohrábě na likvidaci lesních požárů vyrábí firma Pavliš a Hartmann, multifunkční nástroj má břit ze žáropevné oceli

Po loňském velkém požáru, který zasáhl České Švýcarsko a na jehož likvidaci byla nasazena veškerá dostupná technika, přišel přední český výrobce hasičského vybavení s novinkou, která do té doby nebyla v našich končinách až tak známá.

Firma Pavliš a Hartmann začala vyrábět a na český trh dodávat multifunkční nástroj vyvinutý pro likvidaci lesních požárů a úpravu terénu – takzvané motykohrábě.

Břit je vyroben ze speciální žáropevné oceli třídy 15, je odolný proti korozi v prostředí vodní páry do teploty 590 °C, což umožňuje použití nástroje také v prostředí spálenišť.

Povrch břitu je navíc opatřen zinkovým povlakem DeltaMKS zlepšujícím jeho vlastnosti. Nástroj dobře odolává opotřebení.

Přečtěte siPožár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou pomoc

Rukojeť o délce 1,2 metru je vyrobena z vysokopevnostního laminátu vyztuženého skelným vláknem. Tento kompozitní materiál vyniká vysokou pevností jak v tahu, tak v ohybu.

Je elektricky nevodivý a lze ho tak využít při zásazích u zařízení do 1000 V střídavého a 1500 V stejnos­měrného proudu, dle atestu ze Strojírenského zkušebního ústavu, s.p. Jablonec n/N.

Břit je upevněn k hliníkovému držáku nerezovými šrouby a je tudíž v případě poškození vyměnitelný.

Jednotlivé funkce:

  • hrábě – umožnují hrabání jako běžné hrábě, ale také sekání drobnějšího lesního porostu,
  • kopání – dvě motyky s frézovaným ostřím svírající úhel 30° snadno odseknou drobné i větší kořeny; strana s kratším ostřím je určená pro kopání ve skalnatém terénu, širší ostří pro běžný lesní terén,
  • shrnování – díky dlouhé ploše a nahrnutému břitu efektivně vláčí a shrnuje půdu.

Motykohrábě lze objednat v eshopu

Sdílet
Seriál: Pavliš a Hartmann