Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontrola odkališť na Českobudějovicku

Na základě pokynu Generální ředitelství HZS České republiky provedli příslušníci HZS Jihočeského kraje v posledních pracovních dnech kontrolu odkališť v Jihočeském kraji. Cílem kontrol bylo vyhodnotit zajištění podmínek požární bezpečnosti odkališť. Při každé kontrole byli vlastníci a provozovatelé upozorněni na odpovědnost za bezpečné provozování odkaliště.

Hasiči kontrolovali dodržování technických podmínek a návodů, označování pracovišť a ostatních míst příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny a dodržování dalších povinností stanovených předpisy o požární ochraně. Podstatou bylo zjištění aktuálního stavu bezpečnosti odkališť a posouzení pravděpodobnosti výskytu mimořádné události obdobného charakteru jako v případě úniku toxických kalů z nádrže hliníkárny poblíž maďarské obce Kolontár.

Na území Jihočeského kraje byly příslušníky HZS vytipovány nejprve dvě odkaliště, a to odkaliště v Hodějovicích, jehož vlastníkem je Teplárna České Budějovice, a. s., a odkaliště v Mydlovarech, které vlastní státní podnik Diamo. Kontroly těchto objektů proběhly minulý týden ve čtvrtek a pátek. Dodatečně byla kontrola vztáhnuta na odkaliště Triangl u Mydlovar, které vlastní firma E.ON Trend, s. r. o. V tomto případě se jedná o odkaliště, kam se již více než deset let žádné látky neukládají. Kontrola ze strany HZS zde proběhla v pondělí.

V rámci fyzické kontroly odkališť nebylo zjištěno viditelné porušení celistvosti a stability hrází a kontrolovaná odkaliště nevykazovala jiné znaky poškození.

Výsledky kontrol jsou poslány na Generální ředitelství HZS České republiky k dalšímu zpracování.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Sdílet
Seriál: Mimořádné kontroly odkališť - říjen 2010