Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návštěva u hasičů v Helsinkách

Během své předvánoční návštěvy Finska, jsem samozřejmě nezapoměl navštívit kolegy a podívat se jak to funguje na severu Evropy.

Navšívil jsem zde 2 stanice v centru města. Směny jsou tu poněkud složitější. Mají klasicky 3 směny po 24 hodinách začínající v 9:00, ale po 3 službách proložených pokaždé 2 dny volna jako u nas mají poté snad 5 dní volna v kuse. Nedávno si mezi sebou hlasovali, zda zachovat tento systém nebo přejít na ruské 4 směny. Vyhrál ten současný, který je ještě o něco složitější, neboť vzhledem k tomu, že ZZS spadá pod hasiče se po 12 hodinách služby během jedné směny se ve 21:00 přesouvá část z nich z CASek na ambulance. Jak řikám na pochopení nic lehkého.

Centrální stanice č.1 Veliká stanice zabírajcí celý jeden blok. Hlavní výjezdová vrata na jih, další pro ambulance a ne tak často používanou techniku na západ kolmo k hasičským vozům a brána por výjezd vozidel ze dvora budovy. V současnosti probíhá na střeše stanice budování helipodu pro přístávání vrtulníků. Cvičná věž pro výcvik a sušení hadic a prostory směny v první patře budovy. Na stanicích jsou vždy 2 hlavní vozidla a to většinou na podvozku Scania jedna CAS na požáry a druhé auto uplně bez vody na technické zásahy a dopravní nehody. SISU je domácí automobilka, která ale pro hasiče montuje na svá auta pouze nástavby na plošiny a žebříky. Zaujala mě zde malá plošina namontována na něčem jako Multikára sloužící pro staré centrum města a pro vjezd na dvory budov malými průjezdy u starších domů.

Stanice č. 2 Pravděpodobně jedna z nejhezčích hasičáren so jsem kdy viděl. Budova s mohutnou věží postavená na konci 19.století ani moc z dálky nevypadá jako stanice pro hasiče. Kvůli nevyhovujícím podmínkám pro zázemí hasičů zde sloužících bude od nového roku celá stanice procházet generální rekontrukcí, která potrvá minimálně 3 roky. Proto se teď všichni na tuto dobu přesouvají do náhradních prostor k přístavu z čehož jsou nadšení :/ Balení, přesuny, půlka věcí zde, půlka už na novém místě, nikdo neví kde co je :D

Stanice Suomenlinna Poslední stanice na ostrově Suomenlinna, kde se nachází bývalá námořnická základna je přes zimu zavřená a v létě tu slouží pouze 2 hasiči na jedné CAS, ambulanci a člunu.

Web helsinských hasičů v angličtině

Pro Požáry.cz
Jakub Morávek
JSDH Chrudim

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče