Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lidoví hasiči v Číně

V návaznosti na čínský apríl na požárech, přináším reportáž od kolegů z Číny, kde se mi poštěstilo návštívit jednu z mnoha čínských stanic.

Xi`an

Podívat se v téhle zemi na exkurzi k hasičům je něco skoro nemožného. Strávil jsem tam měsíc a zkoušel jsem to od začátku, ale naprosto bez šance. Hasiči zde patří pod ministerstvo obrany, všichni hasiči jsou zároveň i vojáci a stanice defacto armádním prostorem. Není asi potřeba dlouze vysvětlovat, proč je v komunistickém státě jako je Čína nemožné navštěvovat či dokonce fotografovat armádní zařízení pro běžného Číňana, natož pro evropana.

Ačkoli je to stát v mnoha ohledech více kapitalistický než západní demokracie (žádná podpora v nezaměstnanosti, žádné důchody, tvrdě placené státní vysoké školy apod.) věcí týkající se obrany a bezpečnosti státu jsou stále tabu a jsou jednou z nejvíce sledovaných a střežených záležitostí.

Peking

V hlavním městě se mi podařilo natočit průjezd jedné CAS křižovatkou, vyfotit jeden volně stojící džíp a poté malou CAS na výjezdu. Jakmile si mě její posádka všimla, bylo mi jasně naznačeno, že na nějaké focení nemám vůbec myslet.

Datong

Zde jsem měl už o něco více štěstí. Při procházce v centru města měla místní jednotka výjezd na zhroucený barák, takže jsem si nafotil obě CASky a dokonce ukecal jednoho hasiče ke společné fotce. Po konečně první dobré zkušenosti jsem si pak večer nechal od jednoho učitele angličtiny (který mimochodem jako jeden z mála v Číně uměl alespoň základní věci v angličtině) napsat na kus papíru větu v mandarínštině (nejpoužívanější čínský jazyk) ve stylu: „Dobrý den, jsem hasič z Evropy, rád bych se podíval na vaši stanici a udělal několik snímků vaší techniky. Děkuji!“

Takže jsem to posilněn tímto papírkem šel samozřejmě hned druhý den zkusit na místní centrálu. Velké bylo moje překvapení, když mě vojáci-hasiči hned na vrátnici poslali do oněch míst i s větou na papírku. Nevzdal jsem to a šel to rovnou zkusit na druhou stanici, o níž jsem věděl. Zde si vrátný papír vzal a odešel na hasičárnu pravděpodobně probrat vše s nadřízenými.

Za 10 minut však dotyčný přišel se stejným výsledkem jako na centrále. Po těchto zkušenostech jsem se s jakoukoli návštěvou čínských kolegů rozloučil. Podívat se tak můžete na obě stanice alespoň z venku.

Xi`an

Zlomový okamžik a pořádná dávka štěstí nás potkala až v bývalém hlavním městě Xi`an (Šian). Jednou navečer jsme si v hostelu, kde jsme i s kamarádem Pavlem byli ubytování sedli po jídle na bar na pár piv.

Po chvíli se k nám připojil zaměstnanec hotelu Tong Dong alias William a taky recepční alias Peter. Během popíjení a hraní klasických i čínských šachů, jsem si oboum přítomným nezapoměl postěžovat na problém s místními hasiči, který mě na jinak bezvadné dovolené trochu trápil. Peter poté rozjel akci, na kterou s Pavlem, který se mnou celý měsíc cestoval asi do smrti nezapomeneme. Vzpoměl si totiž, že manžel majitelky hostelu je vysoký armádní důstojník a tak ho napadlo, že majitelce zavolá a zkusí to pro moji spokojenost nějak zařídit.

Po předchozích špatných zkušenost, jsem tomu upřímě nevěřil, ale byl jsem alespoň rád, za ten pokus. Večer jsme šli spát a ráno odjeli na výlet k Terakotové armádě a hasiče neřešili. K našemu velkému překvapení nám však druhý den večer Peter oznámil, že vše zařídil a na další den 14:00 se budeme moci podívat na centrální hasičskou stanici v Xi`anu. To jsme však ještě zdaleka nevěděli co nás čeká.

Na exkurzi jsme s taxíkem jeli i s ním, aby nám dělal překladatele. No bylo to jak to říct… kolosální. Pohled, který se nám naskytl po příchodu: 9 aut maximálně naleštěných vyjetých z garáže na jednu čáru, u každého v pozoru 2–5 řadových hasičů, dále plukovníci, kapitán, poručík a jeden další s foťákem nervozně přešpapujících před stanicí. To vše jen kůli nám :) Těžko se ty pocity popisují.

Po seznámení s důstojníky, jsme si prošli podrobně každé auto, výbavu a TTD, které mužete vyposlechnout z videa. CASky, PHAčka, TAčka, 60 m hasící rameno, 2 plošiny 53m a 32m, malá CAS na dalkové ovládání atd. Pracovně jsme to s Pavlem nazvali generální inspekce z ČR, kde jim ten manžel – armádní důstojník musel volat s tím, že přijede bůhví kdo z Evropy, tak ať se podle toho zařídí a tak 2 dny leštili, rovnali a připravovali :-D

Na konci nechybělo společné foto a po uklizení techniky zpět do garáží ještě následovala exkurze na městské operační středisko, kde to funguje uplně stejně jako u nás a sedí spojaři a operační důstojník v jedné místnosti a je sem také svedena tísňová linka 119. Perfektní je obří interaktivní mapa města přes celou zeď, na které vidí hasiči vše, od ohlášeného místa události, přes jednotlivé výjezdové stanice, až po hydranty umístěné v ulicích.

Pro Požáry.cz

Jakub Morávek

JSDH Chrudim
JSDH Brno-Komín

Video: Pavel Vitáček a autor
Foto: autor

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče