Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FIRECO: Holmatro vyhrálo první cenu

Zlaté Fireco 2011 je ocenění za nejlepší produkt veletrhu. Letos ji obdržela firma Homatro, jejíž výhradní dovozce – JaGa – zde vystavuje širokou škálu hydraulických vyprošťovacích prostředků.

Produktem, který získal výše uvedené ocenění, je rozpěrný válec XR 4360 C. Tato novinka, která je již mimo jiné také ve vybavení obou ostravských cisteren Mercedes-Benz Econic, je výsledkem kombinace mechanické a hydraulické části.

Kromě běžné funkce rozpínání, kterou již všichni známe, válec umožňuje také mechanické roztažení, čímž se zkrátí doba dojezdu pístu k překážce. Válec se tedy jednoduše vloží mezi dva body a jeho délka se nastaví tak, aby při použití hydrauliky ihned začala práce nástroje.

Mechanická část se vysouvá až o 30 centimetrů. Celkové rozpětí válce tak dosahuje 1275 mm, složený má přitom jen 625 mm. Roztahovací síla je 100 kN/10,2 t.

Válec je jednopístový, v jednohadicovém provedení. Pracovní tlak nástroje je 720 barů, hydraulický zdvih je potom 350 mm. Hmotnost válce je 13,4 kg a dokáže pracovat v tepelném rozpětí –20 – 55°C.

Do úzkého finálového výběru ceny Zlaté Fireco 2011 se dostal také nový drtič betonu CC 20 C. Maximální rozevření drtiče je 230 mm a stlačuje silou až 68 kN/7 t. Hmotnost drtiče je 22,9 kg. I tento nástroj je již vybaven CORE technologií – tedy v jednohadicovém provedení.

Musíme zmínit i fakt, že tento drtič byl rovněž nedávno zakoupen pro HZS Moravskoslezského kraje a je umístěn v jejich technickém kontejneru, o kterém jsme rovněž přinesli článek.

Sdílet
Seriál: Veletrh FIRECO