Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Klatovský Dräger Day

V sobotu, 4. 6. 2011 na centrální požární stanici Klatovy proběhla druhá z řady několika naplánovaných akcí s názvem Dräger Day.

Připomeňme si, co to vlastně je, ten Dräger Day. Ve zkratce řečeno, je to nablížení firmy Dräger stávajícícím i možným budoucím uživatelům dýchací techniky, měřících přístrojů a ostatních prostředků této značky, kteří pocházejí z řad profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek.

Klatovský „D Day“ se ničím nelišil od první této akce, která proběhla koncem května v Liberci. Dräger přivezl do Klatov k představení nové vzduchové dýchací přístroje řady PSS 3000 a PSS 5000 s maskou FPS 7000 a to jak s kandahárem, tak i náhlavním křížem, jenž si každý návštěvním mohl dle libosti vyzkoušet, a to v kombinaci s přilbou stejné značky.

Největšímu zájmu se však těšila dvojice přileb Dräger HPS 3100, tyto helmy jsou určeny pro široké spektrum použití všude tam, kde není zapotřebí nosit standartní „těžkou“ přilbu, tedy lezecké práce, likvidace požárů na volném prostranství, technické zásahy apod. V Klatovech se na ně objevilo mnoho rozličných názorů v kladném i záporném slova smyslu. Je to věc, která není v našich podmínkách vůbec rozšířena, proto na ně hasiči vzhlíží poněkud s nedůvěrou, i když není proč. Vyšlo najevo, že hasiči stejně pohlížejí i na konkurenční výrobek F2 od Galleta. ,,Krátké“ přilby Dräger HPS 3100 nyní pořídil na zkoušku HZS SŽDC, takže uvidíme, co na ně budou drážní hasiči po čase říkat. Dle prvotních ohlasů se přilby HPS 3100 jeví zatím dobře.

Jinak součástí klatovské akce bylo i předvedení termokamery, mrtvého muže a v neposlední řadě ochranných brýlí od firmy Dräger.

Co bylo v Klatovech v neustálé permanenci? Technik firmy a jím dovezené zkušební zařízeni Testor, neboť několik dobrovolných hasičských sborů z okolí využilo příležitosti nechat si změřit své dýchací přístroje Dräger.

Akce se v rámci možností vydařila, zúčastnili se jí hasiči HZS Plzeňského kraje, dále hasiči krajských dobrovolných jednotek.

V pořadí třetí Dräger Day se koná za měsíc, v sobotu, 9. 7. 2011 od 09.00 hod. tentokrát v Královéhradeckém kraji na stanici jednotky SDH Horní Maršov. Přijďte, budete vítáni!

Sdílet
Seriál: Dräger day