Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krakonošovo aneb Dräger Day na horách

V sobotu, 9. 7. 2011 se konal v rámci Dne otevřených dveří na stanici hornomaršovských dobrovolných hasičů v pořadí již třetí Dräger Day.

Připomeňme si, co to vlastně je, ten Dräger Day. Ve zkratce řečeno, je to nablížení firmy Dräger stávajícím i možným budoucím uživatelům dýchací techniky, měřících přístrojů a ostatních prostředků této značky, kteří pocházejí z řad profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek.

Hornomaršovský „D Day“ se oproti předchozím dvěma lišil v tom, že se poprvé uskutečnil v prostředí dobrovolných hasičů. Firma Dräger přivezla do Krkonoš k představení nové vzduchové dýchací přístroje řady PSS, které si každý návštěvník z řad členů JSDH mohl dle libosti vyzkoušet, a to v kombinaci s přilbou stejné značky s označením HPS 6200. K vidění a možnému vyzkoušení byla zde termokamera, měřící přístroje plynů, dále osobní bezpečnostní prvek, tzv. mrtvý muž, náhlavní komunikační technika a mnoho dalšího.

V největší, dá se říct neustálé permanenci, byla dvojice servisních pracovníků Drägera, neboť v Krkonoších a okolí se nachází spousta dobrovolných jednotek, využívající dýchací přístroje právě této značky, valná většina z nich využila druhou červencovou sobotu k návštěvě Horního Maršova, kde jim byla v rámci akce Dräger Day provedena kontrola jejich DT na zkušebním zařízení Testor.

Akce se vydařila, zúčastnili se jí téměř výhradně dobrovolní hasiči z Krkonoš, kteří krom možnosti kontroly svých dýchacích přístrojů vystavili na náměstí svojí techniku, jenž byla zase lákadlem pro laickou veřejnost. Dne otevřených dveří JSDH Horní Maršov a návštěvy zbrojnice společně s akcí ,,D Day“ rovněž využilo mnoho místních, ale i náhodných kolemjdoucích z řad ,,dovolenkářů“. Na Dräger Day se přijelo podívat také několik zástupců spřátelených sborů z jiných krajů.

Místní hasiči se postarali o občerstvení, Krakonoš pak o dobré počasí, akce se jednoznačně vydařila.

V pořadí čtvrtá ,,road show“ tentokrát s názvem Dräger Night se koná za měsíc, v sobotu, 24. 8. 2011 od 16.00 hod. na hasičské stanici jednotky v Rychnově nad Kněžnou. Přijďte, budete vítáni!

Pozn. redakce: Poděkování za pohostinnost a ubytování si zaslouží velitel JSDH Horní Maršov Tadeáš Hlinka, stejné díky patří i všem členům této jednotky, dále místním bodrým horalům, prodavačům v obchodech, botanikům a německé výpravě na cestě kolem světa.

Sdílet
Seriál: Dräger day