Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Boru u Skutče hoří skládka

Dne 6. června ve 13.38 hodin vyjeli profesionální hasiči z Hlinska k požáru pneumatik na skládce do Boru u Skutče. Kouř byl tak silný a hustý, že byl viditelný z několika desítek kilometrů vzdálené Chrudimi.

Zpočátku se jednalo o skládku o rozměrech přibližně 20 × 20 m. Požár se ale díky prudkému a silnému větru rozšířil na plochu o velikosti přibližně 60 × 60 m. Hasiči ochlazovali okolní objekty, aby nedošlo k rozšíření požáru. Přesto se plameny rozšířily na sousední objekt v němž byly sklady, dílny, kanceláře i truhlárna. U té byla zasažena střecha.

Z objektu dále hasiči vynesli několik tlakových lahví. Na místě zasahovalo celkem 19 hasičských jednotek. K likvidaci požáru hasiči používali pěnidlo jako smáčedlo. Zásah je tak účinnější.

O události byli informováni i pracovníci životního prostředí. Vzhledem k velkému množství zasahující techniky musela být uzavřena silnice Polanka-Bor. Hasičům velmi ztěžoval likvidaci požáru silný vítr. Zřízeno bylo čerpací stanoviště pro dopravu vody na požářiště.

Operační a informační středisko hasičů informovalo starosty okolních obcí, aby upozornili obyvatelstvo o tom, aby neotevírali okna a zbytečně nevycházeli ze svých domovů. Do ovzduší unikly jedovaté látky.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 18 hodin. Nasazen byl i nakladač, kterým byly hořící zbytky pneumatik rozhrnovány a následně prolévány vodou. Okolní objekty ve večerních hodinách nebyly již v ohrožení. Do ranních hodin budou místo požáru střežit čtyři hasičské jednotky.

Po dohodě s majitelem skládky a s pracovníky životního prostředí nechávají skládku hasiči kontrolovaně dohořet. Při použití velkého množství pěnidla by mohlo dojít ke kontaminaci spodních vod.

K požáru došlo při opravě střechy, kdy dělníci odřezávali autogenem střešní konstrukci a jiskra odpadla na zem na hořlavý materiál. Dělníci se snažili požár uhasit, ale nepodařilo se jim to.

Laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče prováděla kontrolní měření v obci Zderaz a nenaměřila zde žádné jedovaté zplodiny hoření.

V případě, že se vítr během noci otočí, bylo všech 180 obyvatel obce Bor u Skutče seznámeno s tím, že si mají připravit evakuační zavazadlo a přistaveným autobusem budou převezeni do evakuačního střediska.

Škoda nebyla dosud vyčíslena.


Aktualizace 07.06.2011, 9:16

Do ranních hodin střežily čtyři hasičské jednotky skládku pneumatik, která začala hořet v pondělí po 13 hodině. Vítr naštěstí nezměnil v noci svůj směr a obyvatelé Boru u Skutče nemuseli být evakuováni.

Dnes v půl deváté ráno byly jednotky vystřídány a o pomoc byl požádán Záchranný útvar Hlučín Hasičského záchranného sboru ČR. Ten na místo vysílá kolový nakladač, univerzální dokončovací stroj, nákladní automobil a velitelské vozidlo. Hasiči předpokládají, že nasazení toho útvaru bude dlouhodobější.

Teprve, když se podařilo zkrotit plameny, hasiči zjistili, jaká je rozloha této skládky – hořlavý materiál na skládce dosahuje výšky sedmi metrů délky 200 m a šířky 100 m. Hasiči i nadále ochraňují okolní objekty a v případě změny povětrnostních podmínek okamžitě zasáhnou.

Wikipedia.org:

Obec Bor u Skutče se nachází v okrese Chrudim. Ke dni 3. 7. 2006 zde žilo 173 obyvatel.


Počasí pro Bor u Skutče v době zásahu

  • Aktuálně: Skoro zataženo
  • Vítr: JV při rychlosti 23 km/h
  • Vlhkost vzduchu: 53%

Prvotní informace poskytl: MB
Foto: Webkamera na rozhledně Terezka & HZS PAK & Ondra Hanuš / SDH Proseč

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Seriál: Požár skládky v Boru