Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikátní postup při likvidaci hořící skládky

Hasiči Pardubického kraje i v noci ze středy na čtvrtek střežili skládku pneumatik v Boru u Skutče. Připomeňme, že skládka hoří od pondělního odpoledne.

Celou noc pršelo a změnil se vítr na severozápadní. Přesto jedovatý kouř nezasáhl obec Bor u Skutče a obyvatelé nemuseli být evakuováni. Předpověď počasí na dnešní den se nemění. V případě změny je připravena evakuace. Dešťové kapičky ale hasičům příliš nepomáhají v likvidaci požáru. Sice je požářiště ochlazováno, ale dochází k nedokonalému spalování a do ovzduší stále unikají velmi nebezpečné a jedovaté zplodiny. V nočních hodinách prováděla specializovaná laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč kontrolní měření ovzduší na několika místech přímo v Boru a měření byla negativní. Při deštivém počasí je ztížen pohyb techniky i osob v místě požáru.

Likvidační činnost se výrazně urychlí, ochráněna bude i spodní voda

Během včerejšího odpoledne se testoval nový a zcela unikátní proces likvidace skládky. V těsné blízkosti požářiště, z návětrné strany, je umístěn kontejner o objemu 40m3 (klasický kontejner na auto jen o něco vyšší). Tento kontejner je do poloviny naplněn vodou s přidáním malého procenta smáčedla pro urychlení hašení. Hned vedle je přistaven nakladač s hydraulickou rukou (pětiprsťák).

A jaký je tedy postup samotné likvidace hořící skládky?

Nakladač s plně naloženým hořlavým materiálem ze skládky na lžíci vyloží hořící pneumatiky do kontejneru s vodou. Následně hydraulickou rukou je materiál během několika minut opět vyndán a umístěn na přistavený nákladní automobil Tatra 815 a odvážen na vytvořený volný prostor u skládky. Hasiči využívají dva nákladní automobily. Tatry se střídají každých 8 minut.

U tohoto postupu likvidace mimořádné události jsou minimální požadavky na síly a prostředky. Nedochází k žádnému úniku kontaminované vody do životního prostředí. Hořící materiál je okamžitě uhašen a nehrozí opětovné vznícení. K likvidaci požáru se použije malé množství vody. Likvidační činnost je výrazně urychlena. Skládka se nachází v ochranném pásmu podzemních vod a díky tomuto procesu nebude voda kontaminována.

V Boru u Skutče také zasahují příslušníci z detašované jednotky ZÚ ze Zbiroha s KN 251 a soupravou na jeho přepravu T 815 8×8 VT a podvalník P 50 N.

Poslechněte si i zvukové přílohy.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
požárskládky9-6-2011.mp3 zobrazit online MP3 383 kB
požárskládkynovýpostup9-6-2011.mp3 zobrazit online MP3 581 kB
Seriál: Požár skládky v Boru