Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Likvidace požáru skládky novým postupem je efektivní

Na skladišti pneumatik v Boru u Skutče zasahují profesionální a dobrovolní hasiči již více než 120 hodin. Během pěti dnů a čtyř nocí se tu vystřídalo celkem 29 hasičských jednotek.

Výraznou podporou je pro likvidaci zásahu posádka Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína s těžkou technikou. Pro hasiče je v kontejneru nouzového přežití vytvořeno zázemí. Hasiči dostávají pravidelně teplou stravu a dodržován je i pitný režim.

Ve čtvrtek hasičům komplikovalo práci nepříznivé počasí. V blátě zapadala technika. Počasí během pátečního dne je pro likvidaci velmi příznivé.

Připomeňme, že v těsné blízkosti požářiště, z návětrné strany, je umístěn kontejner o objemu 40m3 (klasický kontejner na auto jen o něco vyšší). Tento kontejner je do poloviny naplněn vodou s přidáním malého procenta smáčedla pro urychlení hašení.

Hned vedle je přistaven nakladač s hydraulickou rukou (pětiprsťák). Nakladač s plně naloženým hořlavým materiálem ze skládky na lžíci vyloží hořící pneumatiky do kontejneru s vodou. Následně hydraulickou rukou je materiál během několika minut opět vyndán a umístěn na volný prostor u skládky. Proces likvidace je velmi rychlý a efektivní. Jelikož se těžká technika pohybuje na rozpálené skládce musí být neustále ochlazována.

Převratná metoda v hašení skládek. Do této doby bylo hašení skládek v České republice obrovským problémem.

U tohoto postupu likvidace mimořádné události jsou minimální požadavky na síly a prostředky. Nedochází k žádnému úniku kontaminované vody do životního prostředí. Hořící materiál je okamžitě uhašen a nehrozí opětovné vznícení. K likvidaci požáru se použije malé množství vody. Likvidační činnost je výrazně urychlena. Skládka se nachází v ochranném pásmu podzemních vod a díky tomuto procesu nebude voda kontaminována.


ČTĚTE: Unikátní postup při likvidaci hořící skládky


Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Seriál: Požár skládky v Boru