Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těžká technika z Hlučína dorazila do Boru u Skutče

U požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče, která hoří již téměř 24 hodin, nyní zasahuje 6 hasičských jednotek.

V pravé poledne se v místě události sešli profesionální hasiči, policisté, starosta i místostarosta Boru u Skutče, pracovníci životního prostředí i velitel odřadu z Hlučína, aby se společně dohodli na dalším postupu a způsobu likvidace požáru, který je na ploše přibližně 9000m2.

Těžká technika ze Záchranného útvaru z Hlučína HZS ČR již dorazila na místo události. V tuto chvíli bude postupně požářiště rozebíráno a následně dohašováno. Škoda byla předběžně vyčíslena na 5 milionů korun.

Pro obyvatele Boru u Skutče stále platí možnost evakuace

V odpoledních hodinách začala těžká technika odvážet hořlavý materiál z objektu, který byl zasažen požárem, do bezpečné vzdálenosti. Hasiči tak zabezpečí objekt pro dnešní noc, aby případný požár opět nezasáhl stavbu.

Pro obyvatele Boru u Skutče stále platí možnost evakuace při změně povětrnostních podmínek. V takovém případě by byl přistaven autobus k okamžité evakuaci a odvozu všech 180 obyvatel do evakuačního střediska. Zatím jsou povětrnostní podmínky příznivé, vane jihovýchodní vítr a obec není zasažena jedovatými zplodinami hoření. Při nedokonalém hoření vznikají velmi jedovaté látky jako je sirovodík, saze, oxid uhelnatý, oxid uhličitý, nitrozní plyny, toluen, styren, polycyklické aromatické uhlovodíky, limonen a další.

Během dalších hodin bude rozhodnuto o dalším postupu a taktice zásahu. Přes noc budou požářiště střežit dvě jednotky hasičů a v další likvidaci požáru se bude pokračovat ve středu 8. června.

foto: Marek Bulva, JSDH Budislav

Sdílet
Seriál: Požár skládky v Boru