Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podzim u hasičů v Litvě

Přinášíme vám další z řady zahraničních reportáží od dobrovolného hasiče Jakuba Morávka, tentokrát se jedná o jeho stáž u hasičů v Litvě.

Během loňského studijního pobytu Erasmus v litevském hlavním městě Vilniusu, jsem měl tu čest sloužit se 3. směnou u místních profesionální hasičů na 3. stanici, kterou jsem měl opravdu nedaleko, jak od školy tak od kolejí cca 5 min chůze.

Už před příjezdem do Litvy jsem se pokoušel hasiče kontaktovat emailem a nějakou formu stáže během půlročního pobytu domluvit, ale dopadlo to bez větších úspěchů. Ke sboru jsem se tak musel dostat až po mém příjezdu na místo. Hned druhý den, po ubytování a vyřízeních všech formalit, jsem při cestě na nákup zjistil, že hned za rohem mám hasičárnu.

Takže jsme bez váhání zašli i s mým spolubydlícím Duartem z Portugalska na exkurzi ještě před nákupem. Poté, co nám hasiči vše ochotně ukázali a provedli nás hasičárnou (komunikace jedině v ruštině), jsem se na konci exkurze tak mimo téma zeptal, zda-li bych s nimi nemohl během podzimního semestru sloužit.

Budoucí kolega Artur navrhl zajít za velitelem stanice a probrat vše osobně s ním. Podplukovník Kuliešius mě také velmi vlídně přijal a nápad neodsoudil, což byl klíčový moment. Navrhl, že moji žádost probere s nadřízenými a ještě se uvidí. 2× jsem za ním tedy došel v průběhu dalšího týdne a sebou vzal všechny potřebné certifikáty, kurzy a další hasičská osvědčení a navíc osobní doporučující dopis od svého velitele JSDHO nstrž. Bc. Miroslava Matouše.

S tím vším jsme nasedli do auta a zajeli na skoro hodinový pohovor s velitelem celého okresu. Tomu se vše celkem líbilo a tak jsme se dohodli. Bude to stáž, bez nároku na výplatu, víceméně neoficiálně a ještě mi dal vybrat, jestli chci chodit do služby určité dny v týdnu či klasicky na směny.

Jelikož mi celkem padla do oka právě 3.směna, u které jsme byli na exkurzi, řekl jsem, že bych rád sloužil s nimi, tak jak oni na 24 hodin jednou za 4 dny se všim všudy. Na rozdíl od ČR tam mají 4 směny po 24 hodinách začínající v 7:30 a poté 3 dny volno.

Výjezdů bylo celkem dost, většinou menší požáry ve sklepích a panelácích, ale i pár větších – byty či rodinné domy, dále 2 lehčí dopravní nehody apod. Ve volných chvílích probíhal výcvik venku s žebříkem, hadicemi, dýchací technikou, lezecký výcvik, hrál se v Litvě oblíbený basket, fotbal nebo volejbal na hřišti hned vedle hasičárny.

Jídlo si vařil a nosil každý svoje a ložnice byly rozděleny dle techniky, aby se hasiči mezi sebou při výjezdu nebudili. Výjezd vyhlašuje služba z místnosti operátora přímo na stanici, kam volají z centrálního pultu. Ta taky otevírá vrata, rozsvěcuje světla garáže a přepíná semafor na hlavní silnici.

První CAS byl MAN TGM 13.240, druhá CAS Renault Midlum – obě s 3000l vody, záloha 2.CAS byl starý MB 1019 s 2500l vody, jelikož Renault byl pořád v servisu, velkokapacitní CAS 25 Iveco Trakker 450 s 10 000l vody byl jako 3.vůz a AP Renault/Bronto 42m jako 4.vůz.

Nové hasiče přijímají nejprve do hasičského učiliště (UGM), které je součástí první stanice a po půlročním kurzu a závěrečných testech nastupují na předem určené stanice, kde si dodělávají další odborné kurzy.

Pro Požáry.cz Jakub Morávek, JSDH Chrudim/JSDH Brno-Komín

PS: Video – litevské hasičské písně nazpívali a nahráli kolegové z naší směny

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče