Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra je i u hasičů na Havaji

Na havajském souostroví, kterému vévodí ostrov Maui je celkem 14 hasičských stanic, na dvou z nich najdeme i stopu České republiky v podobě kopřivnických podvozků Tatra 815 Force.

Tanker 3

O automobilech ATC či Tatra s označením Wildland Ultra XT, které slouží již u několika hasičských sborů v USA, přinesl server POŽÁRY.cz již několik článků. Tyto automobily mají krátkou či prodlouženou kabinu a nástavby na ně až dosud vyráběla pouze firma S&S Fire Apparatus Company.

Články jsou zde:

https://www.pozary.cz/…nd-ultra-xt/

https://www.pozary.cz/…kou-kabinou/

https://www.pozary.cz/…a-v-americe/

https://www.pozary.cz/…-atlantikem/

Nyní vám představujeme vojenský podvozek Tatra Force, na který vyrobila požární nástavbu jiná americká firma – SVI Trucks. Na první pohled se od již představených vozidel od S&S Fire moc neliší, kabina je také prodloužená a konstrukce nástavby je rovněž obdobná. Taktické určení nasazení tohoto vozidla je též zejména při likvidaci venkovních požárů v nesnadno přístupném terénu, což je zřejmé již dle zvoleného kopřivnického podvozku.

Hasičský sbor souostroví Maui má od roku 2010 k dispozici již dva takovéto terénní speciály. Podvozek je řady Force, hnacím agregátem je motor Cummins ISM 400 o síle 400 koní se šestistupňovou automatickou převodovkou Twin-Disc. Oproti běžným tatrovkám, které lze vidět u hasičů, má tento podvozek mimo jiné i centrální dofukování pneumatik, tlak v nich lze automaticky upravovat v závislosti na momentální potřebě v rámci podmínek pro jízdu. Klimatizovaná kabina je určena pro osádku 1+5 a najdeme v ní např. joystick na ovládání předního nárazníkového otočného monitoru s průtokem max. 1900 l/min.

Za kabinou nalezneme požární nástavbu, vyrobenou z hliníků. Její srdce tvoří čerpadlo Waterous 500 o výkonu 1900 l/min při tlaku 10 barů, čerpadlo má pěnový přiměšovač Aquis a disponuje také zařízením na provzdušněnou pěnu CAFS. Jeho ovládání je umístěno uprostřed vozu, tedy tak, jak je tomu u amerických nástaveb běžné. Zde mají své místo i elektronicky ovládané navijáky pro prvotní zásah s hadicí o délce 45 m, zakončenou turbo proudnicí.

Vodní nádrž se nachází uprostřed nástavby a má objem 7570 l, je vybavena ventilem pro rychle vyprázdnění, nacházejícím se v zadním čele vozu. Dále je zde i nádrž na pěnidlo třídy A o objemu 190 l. V nástavbě najdeme celkem šest skříní na uložení dalšího vybavení – hadice, proudnice, lékárnička, hasící přístroje atd. Skříně jsou uzavíratelné nahoru výklopnými dveřmi.

Další úložné prostory jsou na pochozí střeše nástavby, tvoří je uzavíratelné bedny, ve kterých je převážně ženijní nářadí a také zde nalezneme žebřík. Na nástavbu je zajištěn přístup pomocí výklopného žebříčku na levé straně vedle pomocných armatur.

Oba identické automobily jsou vyvedeny v jasně žlutém barevném provedení a osazeny světelným a zvukovým zařízením od firmy Whelen. Na střeše jsou dvě rampy Whelen Freedom mini v LED provedení, jako pomocná světla jsou na celém obvodu vozu namontovány v počtu 14 ks modely Whelen 700 červené barvy. Pro osvětlení vozu a jeho okolí jsou na nástavbě další světla.

Rozměry a hmotnost vozu Tatra 815 Force/Tanker SVI Trucks

  • délka: 9372 mm
  • šířka: 2489 mm
  • výška: 3327 mm
  • hmotnost: 23.659 kg

Tatra s označením Tanker 3 je zařazena ve výjezdu na Lahaina Fire Station přímo na Maui, Tatra Tanker 8 pak na Lana'i City Fire Station, nacházející se na sousedním ostrově Lana'i.

V USA nalezneme také hasičskou Tatru v provedení 8×8 s dlouhou kabinou, její nástavbu vyrobila firma Westex. Automobil je rovněž určený pro likvidaci požárů v těžko přístupném terénu a ve svém výjezdu ho má zařazený dobrovolný sbor Bexar-Bulverde ve státě Texas. ,,Osmikolka“ veze 9500 l vody, je osazena čerpadlem Waterous 500 se zařízením CAFS, monitory Akron a VRZem Whelen. Dle webu uživatele byl podvozek vyroben v roce 1988.

Foto a info: Tatra, SVI Trucks, drew24socal, Maui County Fire Department, Bexar-Bulverde Volunteer Fire Department

Sdílet
Přiložené soubory
apparatusdrawing280.pdf zobrazit online PDF 1 MB