Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FDNY: Fire Department City of New York

Jakub Morávek, cestovatel a hasič, tentokrát z Vancouveru: Během návštěvy New Yorku jsem samozřejmě nezapoměl zavítal také k dnes jistě nejslavnějším hasičům na světě k FDNY – Fire Department City of New York.

Ten house

Ten house

Hned vedle Ground Zero – tj. místa, kde stálo Světové obchodní centrum – se nachází hasičská stanice „Ten house“ s CAS č. 10 a AZ také č. 10, což je ve městě unikát. Většinou jsou čísla techniky na jedné stanici odlišná.

Stanice se nachází také vedle provizorního pamatníku WTC, kde denně proudí davy turistů, kteří chtějí zjistit víc o tom, co se na tomto místě stalo onoho 11. září 2001. Stanici hned vedle to bohužel poznamenalo víc, než by kdo čekal.

Před 10 lety ztratili 6 kolegů, kteří byli zrovna ve sluzbě a na jejich památku je uvnitř a na stěně vedle stanice několik památníků. Pokud jsou vrata zavřená, není možné se dozvonit, pokud otevřená, sedí na narázníku jeden ze sloužících hasičů a prodává každému okolo jdoucímu turistovi trika a nášivky s tématikou 11.září.

Ochota k jakékoli konverzaci s českým kolegou nulová a možnost pořádně prohlídnou stanici také. Takže jsem nafotil pár fotek, koupil triko a šel raději na prohlídku okolo Ground Zero, kterou nás prováděl bývalý hasič Steve, který zde byl 11. září zasahovat a na několik hodin byl dokonce zasypán.

Na konci exkurze, po odvyprávění všech příběhů a zachycení toho dne neudržel ani slzy. Po 9/11/01 musel odejít ze služby a dnes je v penzi a občas provádí turisty (jako jsme byli myú po místě tragedie. Jak dopadl IDP Scott či zásahový kabát, poté co ho vytáhly z trosek je vidět na fotkách z WTC memoriálu. Poté mi to nedalo a ještě jednou šel na hasičárnu a udělal více fotek zevnitř stanice, alespoň kam mě pustili.

www.fdnytenhouse.com


Engine 4 Ladder 15

Na této stanici ležící na South Street nedaleko Brooklynského mostu bylo už o něco klidněji. Je domovem pro CAS č. 4, AZ č. 15 a speciální vůz služby CHTS. Po dobu rekonstukce silnice před stanicí pro CAS č. 6 (viz. další foto-vrata s tigrem) je tu také dislokovaná tato cisterna.

Obě CAS byly běhěm mé návštěvy na výjezdu. Exkurze proběhla v klidu, poslechl jsem si všechny příběhy z 11. září, prohlídl celou stanici, včetně pietního místa, které pro své zesnulé kolegy vytvořili hasiči.

www.fdnytrucks.com/…attan/e4.htm


Poslední fotky jsou z výjezdu CAS č. 16, kterou jsem potkal u Empire State Buildingu a hasičského obchodu FDNY Fire-zone, kde je možné koupit uplně všechno hasičské. Při další návštěvě města snad bude víc času i na ostatní stanice.

Z Vancouveru pro POŽÁRY.cz

Jakub Morávek
JSDH Chrudim
JSDH Brno-Komín*

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče