Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičební řád 3/O: Komunikace v jednotce PO

Cílem je získat potřebné znalosti komunikace v jednotce, včetně ovládání prostředků pro spojení a schopnost se efektivně dorozumět při plnění úkolů u zásahu.

Všichni členové jednotky by měli znát komunikační prostředky, kterými disponují, znát zásady rádiového provozu při komunikaci v družstvu, včetně nouzových situací, znát organizaci spojení u zásahu a signalizaci pro předepsané činnosti.

K provádění odborné přípravy v tomto směru postačuje Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků, který pro dobrovolné jednotky platí už od 1. ledna 2010. Pro jistotu je i přílohou tohoto článku. Kapitola o rádiovém spojení začíná na straně 59.

Jinou formou dorozumívání jednotek jsou signály pro dodávku vody a varovné signály dávané pažemi. Signály pro dodávku vody se skládají z označení žadatele a výkonného signálu, varovné signály se skládají z označení nebezpečí, příjemce a výkonného povelu. Obojí řeší cvičební řád JPO v metodickém listu 3/OBEC, který je rovněž přílohou článku.

Samozřejmostí jsou i vlastní dohodnuté signály pro specifickou činnost jednotky. I tyto lze u zásahu v rámci skupiny dohodnutých hasičů efektivně využít

Sdílet
Přiložené soubory
obec.03.pdf zobrazit online PDF 119 kB
rvs.pdf zobrazit online PDF 1 MB
Seriál: 2013: Odborná příprava dobrovolných hasičů