Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

10. výročí 11. září v Los Angeles

Letošní 10.výročí teroristických útoků z 11.září 2001, kdy tragicky zahynulo také 343 našich kolegů z FDNY jsem strávil v Los Angeles.

Hasiči z LAFD (Los Angeles Fire Department) připravili několik vzpomínkových aktů jak pro své kolegy tak širokou veřejnost, jednoho z nich v areálu svého výcvikové střediska Frank Hotchin Memorial Training Center jsem se zúčastnil.

Již před tím se od utlého rána vzpomínalo u hasičského muzea vztyčováním vlajky, minutou ticha, hraním státní hymny a symbolickým zvoněním hasičských zvonů v době nárazů do obou věží a v době jejich pádů.

Program u výcvikového střediska začal v 9 hodin a trval více než hodinu. U mikrofonu se tu vystřídali starosta města LA, zástupci a velitelé městských hasičů, okresních hasičů, kanceláře šerifa, městské policie, velitel Pobřežní střáže, senátoři a guvernéři. Ti všichni spolu s ostatními přítomnými vzdali hold padlým záchranářům, kteří zahynuli při plnění svých povinností přesně před 10 lety. Po skončení proslovů byly vystřeleny smuteční salvy za zvuku vojenských trumpet a 10 údery do hasičského zvonu skončila oficiální část vzpomínkového dne. Toto vše se odehrálo poblíž kusu želozebetonového pilíře z jedné věže Světového ochodního centra, který sem byl po útocích převezen, aby přípomínal tragédii onoho zářijového rána. K tomuto památníků podé kladli přítomní věnce a u něho zapalovali svíčky. Unvitř výcvikového centra pak bylo připraveno malé pohoštění pro přítomné a umístěny tabule se vzkazy z celých Spojených států pro zahynulé kolegy.

Já si poté ještě prošel zajímavý areál výcvikového střediska, kterým procházejí všichni nově přijatí příslušníci LAFD během 3 měsíce dlouhého základního výcviku. Kolegové ze stanice č.11 mě pak se svou CAS svezli do centra města na exkurzi na stanici č. 3. Reportáž o ní a dalších stanicích ve městě, stejně jako o celodenní službě na stanici č.9 najdete zde na webu v následujících týdnech.

Pro požáry.cz Jakub Morávek
JSDH Chrudim
JSDH Brno-Komín

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče