Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně se hasiči perou za průjezdnost komunikací

Hasičům v Brně ztěžují práci špatně parkující řidiči. Kvůli jejich vozidlům se s obtížemi dostávají s cisternami a zásahovými vozy k požárům a haváriím.

Mnozí řidiči nechápou, že jimi zaparkované vozidlo stojí tak špatně, že brání případnému průjezdu zásahových vozidel hasičů. Represivní zákrok může být už v některou chvíli marným gestem. Zejména ve chvíli, kdy kvůli pozdnímu příjezdu hasičů zemře člověk. Tento nešvar možná z našich ulic jednou zmizí. Kdy, to už je spíše otázkou prevence. Mezi již zoufalé preventivní kroky patří občasná zmínka hasičů prostřednictvím médií, že danou částí města opravdu neprojedou.

Jinak tomu není ani v Brně. Kde jsou problémy především v noci, a to v centru města a ve čtvrti Vinohrady. Podle brněnských hasičů jsou ulice, přes které s jejich technikou nelze projet.

Problémy podle policie vznikají kvůli řidičům, kterým se večer nechce zajíždět s vozem na parkoviště a postaví si jej přímo před svůj dům. Vozy tak parkují po obou stranách poměrně úzkých komunikací a často není zachován předepsaný jeden volně průjezdný jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy.

Zatím nenastala situace, kdy by špatně parkující auta bránila průjezdu hasičské techniky k místům, kde jsou v ohrožení lidské životy. Přesto se tak jednoho dne může stát.

Hasiči zatím problémy řeší různě; buď objíždějí auty zacpané ulice, nebo se jimi snaží s obtížemi projet. Stává se přitom, že někdy cisterna utrhne zpětné zrcátko špatně parkujícího vozidla. Pak za to ještě hasiči platí pokutu. Podle předpisů totiž stojící vůz nemůže způsobit nehodu.
Sdílet
Seriál: Průjezdnost komunikací vzhledem k jízdě složek IZS