Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Cavaleze (Itálie)

V polovině března jsem přijel ze zimní dovolené v Itálii. Pobýval jsem ve Val di Fiemme ve městě Cavaleze (sev. Itálie, okr. Trento). Neodpustil jsem si, jak už je mým zvykem, navštívit místní hasičskou stanici.

Foto: Jakub Morávek

Tak, jak je v západní Evropě samozřejmostí, jednalo se o jednotku dobrovolnou s přibližně 50 členy. Na městském informačním centru jsem dostal číslo na velitele a s tím si na druhý den domluvil schůzku. Komunikovali jsme spolu v angličtině a celkem to šlo. Ve sboru nemají ženy a ani MH. Výjezd mají 2× až 3× do týdne. Většinou se jedná a požáry bytů, dopravní nehody nebo technickou pomoc. Čas od času hasí lesní požár nebo hledají zbloudilého turistu.

Samotná prohlídka trvala asi 2 hodiny. Hasičárna je hodně velká, mají tam dokonce výtah. Je nová, po rekonstrukci z roku 1999. Po OPISu jsme šli rovnou na to nejdůležitější, do garáží. První a druhá auta byla zrovna na kondičkách, ale ke konci se vrátila, takže na fotkách je taky najdete. Mají několik džípů, hlavně Rovery, MB, Fiata a tak. Vozový park je cirka stejný jako u nás. RZA na WV a na stříhání holmatro. Žebřík – Magirus, italsky autoscala, měl 25 m. Jinak nic extra.

Po autech jsme šli do věže, kde trénují nejen hasiči, ale také policie. V podzemí sklady CO a sboru. Kompresor a chemiky mají vlastní. V zasedací místnosti jsem na stěně našel jeden diplom soutěže CTIF z roku 1972 z Brna. Zázemí mají jako u nás profi sbory – koupelny, ložnice, kuchyň a něco jako obývák. Všechno skoro nové. Na západě celkem normálka. Exkurzi jsme zakončili v kanceláři velitele Stefana. Dostal jsem nášivky a kazetu z oslav otevření nové stanice (v italštině ale tak co :-). Z fotek jsem vybral jen něco málo, tak se na ně můžete mrknout.

Jakub Morávek
JSDH Chrudim
coudy150@seznam.cz

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče