Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství světa hasičů v cyklistice 2012, které pořádá Česká republika, dnes slavnostně začalo

Celkem 220 cyklistů a 12 cyklistek z 15 zemí se přihlásilo do prestižního Mistrovství světa hasičů v cyklistice, které se koná od čtvrtku 23. srpna 2012 do neděle v Ostravě a okolí.

Dnes od 17:00 hodin se konalo slavnostní zahájení šampionátu na velkém parkovišti v areálu Avion Shopping Parku v Ostravě-Zábřehu, v pátek od 9:00 hodin startují mužské a ženské věkové kategorie první ze tří disciplín – závod horských kol v Bělském lese.


SERIÁL: Mistrovství světa hasičů v cyklistice 2012


Přítomné přivítali šéf Mezinárodního výboru hasičské cyklistiky Jean Jacques Martel a ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (hlavního organizátora MS) plk. Ing. Zdeněk Nytra. Oba popřáli šampionátu a hlavně sportovcům hodně úspěchů…

Cyklisté a cyklistky na horských kolech se asi nejvíce obávají sjezdu po kořenech, někteří rovnou trénovali rychlý seběh z tohoto kopečka.

Na noc se předpovídají pro MS kraj vydatné bouřky, které by ovlivnily náročnost trati pro cross country, sdělil nám na místě Petr Kůdela, tiskový mluvčí hasičů v Moravskoslez­ském kraji.


Na programu bude po čtvrtečním slavnostním zahájení v pátek 24.8. závod horských kol v ostravském Bělském lese, sobotní časovka a nedělní silniční závod v okolí Klimkovic a zdejších lázní (okres Ostrava-město).

Vedle osmdesátičlenné domácí reprezentace má velké zastoupení Francie (50 cyklistů a cyklistek) a Itálie (27 cyklistů). Slavnostní zahájení je na programu ve čtvrtek 23.8. od 17:00 do 18:00 hodin v Avion Shopping Parku u prodejny Electroworld.

Páteční závod horských kol (MTB – Cross Country) se koná v Bělském lese, starty zahájí jednotlivé věkové kategorie u restaurace Koliba od 8:00 do 14:30 hodin. V sobotu se jede časovka se startem u klimkovické Základní školy ve Vřesinské ulici v 9:00 hodin a trasou Vřesina, Dolní Lhota, Čavisov, Zbyslavice, Olbramice, Klimkovice s cílem u jodobromových sanatorií (1 okruh).

Nedělní silniční závod začne naopak v 9:00 hodin u sanatorií a cyklisté projedou podle rozdělení ve věkových kategoriích 2 až 4 okruhy stejnými obcemi, a to v protisměru oproti sobotní časovce. Slavnostní ukončení šampionátu s doprovodným programem je naplánováno na nedělní podvečer 26.8. od 17:00 v areálu klimkovických sanatorií.

Na konání MS v cyklistice hasičů upozorňuje již od začátku srpna výstava historické techniky (z Hasičského muzea města Ostravy) hned na třech místech zastřešené části areálu Avion Shopping Parku v Ostravě-Zábřehu (generální partner akce).

V sobotu 18. srpna 2012 pak profesionální hasiči z HZS MSK předvedou na parkovišti před prodejnou Electroworld (stejný areál) ukázky své činnosti a techniky, a to v době od 11:00 do 17:00. Zaměří se na vyprošťování osob z havarovaného vozidla, likvidaci nebezpečné látky a slaňování z plošiny.

V souvislosti se sobotním a nedělním závodem na silnici je připravováno dopravní omezení ve výše jmenovaných obcích v okolí Ostravy. Motoristé by měli být připraveni na omezení průjezdů, respektive objížďky a na některých místech i uzavírky silnic.

HZS MSK společně s dalšími hasičskými organizacemi (a podporujícími firmami) je úspěšným organizátorem mezinárodních sportovních soutěží hasičů. Např. v letech 2005 a 2007 pořádal ME v požárním sportu, v roce 2009 Světové hasičské hry, neoficiálně zvané Hasičská olympiáda, na území ČR po dlouhých 36 letech. Akce aktivně podporovalo město Ostrava i Moravskoslez­ský kraj.


Mediálním partnerem je portál POŽÁRY.cz.

Program mistrovství:

  • 24. 8. 2012 závod horských kol cross-country, Ostrava – Bělský Les
  • 25. 8. 2012 časovka, Klimkovice
  • 26. 8. 2012 silniční závod, Klimkovice

MTB

Trať nemá sice velké převýšení, ale je poměrně hodně technicky a fyzicky náročná. Střídají se zde prudké sjezdy a výjezdy s technickými kořenovými pasážemi. Povrch tratě je také rozmanitý, lesní hliněné a písčité stezky, asfaltové a zpevněné cesty, travnaté úseky, lávky a brod přes potok.

  • Získaná nadmořská výška 159 m
  • Ztracená nadmořská výška 157 m
  • Minimální nadmořská výška 242 m
  • Maximální nadmořská výška 273 m
  • Čas: 00:24:49
  • Průměrná rychlost: 12,1 km/h
  • Maximální rychlost 26,7 km/h

Časovka

Trať je poměrně náročná, profil trati je zvlněný a střídají se zde často sjezdy a výjezdy. Povrch silnice je kvalitní. Součástí jsou i dvě krátká stoupání se sklonem 10%. Závěr tratě tvoří 3 km dlouhý kopec s průměrným stoupáním 8%.

  • Délka trasy 20, 811 km
  • Převýšení 411 m

Silniční závod

Trať je shodná s tratí pro časovku, pouze závod proběhne v opačném směru. Závěr tratě opět tvoří 3 km dlouhý kopec s průměrným stoupáním 8%.

  • Délka trasy 40, 60 a 80 km, v závislosti na kategorii
  • Převýšení 423 m

Zájemci o reprezentační dres pro české účastníky mistrovství piště na cycling@hzsmsk.cz

www.ostrava2012.cz

Sdílet
Přiložené soubory
seznam-ucastniku.pdf zobrazit online PDF 201 kB
Seriál: Mistrovství světa hasičů v cyklistice 2012