Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HAPPY END CZ radí: Olejové sorbenty mohou být textilní i sypké

Sorbenty olejové jsou selektivní sorbenty, které sají pouze oleje, tuky a látky ropného původu. Jejich výhodou je to, že po saturaci zůstávají na hladině vody a je tedy možné je jednoduše odstranit.

Textilní sorbenty jsou pro jednoduché rozlišení dodávány v bílé barvě. Jelikož olejové sorbenty umí selektivně oddělit tyto látky od vody, jsou velmi účinným prostředkem při ochraně povrchových vod a podzemních zdrojů pitné vody.


Olejové sypké sorbenty nabízíme opět v několika variantách:

Olejový sypký sorbent SPILKLEEN OIL SELECTIVE SK 4 je zásahový sorbent na vodní hladiny. Má vysokou sorpční kapacitu a je plně biologicky odbouratelný, spalitelný v libovolné spalovně.


Rašelinový sorbent CB 18 je čistě přírodního původu z obnovitelného zdroje. Je vyrobený z vysoce kvalitní rašeliny tak, že plave na vodě a saje pouze ropné látky, oleje a tuky.

Má poměrně vysokou sorpční schopnost a je plně biologicky odbouratelný, také je spalitelný v libovolné spalovně.

Jeho použití je vhodné tam, kde není možné použitý sorbent beze zbytku odstranit – břehy vodních toků a plochy zarostlé zelení.


Polyuretanové sorbenty řady Öl-Ex pro odstraňování ropných skvrn a úniků jsou dalším užitečným pomocníkem při odstraňování olejového a ropného znečištění.

Typ OE 4 je vhodný především pro použití na pevných plochách za jakéhokoli počasí. Má poměrně vysokou sorpční schopnost. Naopak typ OE 3 je vhodný pro dlouhodobé použití na vodní hladině.

AKCE

HAPPY END CZ, a.s., má pro Vás nové akce, které můžete využít během listopadu a prosince 2013. Na webu www.happyend.cz se s nimi můžete seznámit. V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte prosím svého obchodního zástupce nebo zavolejte na bezplatnou linku 800 156 944 a poté Vás bude kontaktovat náš obchodní zástupce.

Tento sorbent ve formě polyuretanových kostek o hraně 5 cm díky své velikosti nepodpluje pod nornou stěnou v rychlém proudu vodního toku anebo v turbulentní vodě. Lze jej také jednoduše a účinně odstranit.


Sorpční drť OP 5 je vyrobena z polypropylenových mikrovláken. Díky tomu má opravdu vysokou sorpční kapacitu a účinnost v odsávání ropného znečištění z hladiny vody. Díky své poměrně nízké objemové hmotnosti je vhodná pro použití na stojatých vodách a nejlépe za bezvětří.

Výhodou tohoto sypkého sorbentu je to, že se neponoří pod hladinu ani po absolutní saturaci ropnou látkou. V některých případech je však mnohem výhodnější použít plošnou mikrovlákennou sorpční textilii ve formě koberce anebo rohoží (viz další díl seriálu).

Sdílet
Seriál: Více sorpce = méně požárů