Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: První technika z peněz Unie byla předána ve Vysokém Mýtě, hasiči získali deset nových autobusů

Dnes proběhlo ve Vysokém Mýtě předání první techniky financované z Integrovaného operačního programu Zvýšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách, o kterém vás na našem webu informujeme už od jeho vzniku.

Projekt je realizován v letech 2012 – 2013 se spolufinancováním ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu prostřednictvím Evropského regionálního rozvojového fondu.

V rámci projektu bylo pořízeno i těchto 10 požárních autobusů pro hasičské záchranné sbory krajů Středočeského (2 kusy), Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Jihomoravského, Zlínského, Moravskoslezského, Královéhradeckého a Pardubického v celkové hodnotě 43 668 000 Kč, přičemž 85 % způsobilých výdajů je spolufinancováno z Integrovaného operačního programu.


Evropská unie pomůže s nákupem dalších 88 kusů hasičské techniky

Hasičský záchranný sbor již přidělil čtyři zakázky na techniku z Integrovaného operačního programu, žebříky postaví Metz


Pořízené autobusy budou hasičským záchranným sborům krajů sloužit především pro evakuaci osob z míst postižených živelní pohromou, průmyslovou havárií nebo jiným ohrožením do míst nouzového přežití. Dále jsou určeny pro přepravu jednotek při střídání nasazených sil na místě zásahu na velké vzdálenosti či pro přeskupování sil Hasičského záchranného sboru České republiky v rámci nejen celé České republiky.

To, že hasiči takovou požární techniku opravdu potřebují, dokládají i zajímavá čísla z loňského roku.

V roce 2011 zasahovali hasiči u více než 100 000 událostí, zachránili přes 12 000 osob a přes 30 000 osob před hrozícím nebezpečím evakuovali. Tedy, každé 3 minuty a 57 sekund vyjížděli hasiči k nějaké události a každých 12 min a 24 sekund někoho zachránili nebo evakuovali.

O autobusu jako takovém se u nás dočtete samozřejmě už v neděli v pravidelném článku sekce Technika.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů