Sobota 18. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči loni v Moravskoslezském kraji zachraňovali lidi i zvířata

Profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje se loni – tedy v roce 2012 – mnohokrát předvedli při záchranách osob v nesnázích, třeba paraglidistů na vysokých stromech, muže s litinovým opaskem od kanálu, dětí, které strčily hlavičku do kovových konstrukcí, ale i všemožných zvířat.


Hasiči z Novojičínska zachraňovali paraglidistu

V říjnu 2012 pomáhaly dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Novém Jičíně a Bílovci, včetně lezecké skupiny HZS MSK z Nového Jičína nešikovnému paraglidistovi, který přistál v lese mezi Odrami a Tošovicemi (okres Nový Jičín) místo na pevné zemi na vrcholu modřínu asi ve výšce 20 metrů. Hasiči jej spustili pomocí lezecké techniky na pevnou zem, zásah se obešel bez zranění.


Hasiči z Orlové pomohli muži od litinového opasku

Další z neobvyklých případů museli řešit v polovině června 2012 profesionální hasiči v Orlové (okres Karviná). Museli totiž pomoci zhruba čtyřicetiletému hubenému muži od těžkého nákladu – místo koženého opasku si nedobrovolně navlékl litinový opasek, přesněji kanálovou vpusť, zhruba deset centimetrů silnou.

Hasičům vysvětloval, že mu do kanálu spadl oblíbený mobilní telefon. Ten sice vytáhl, ale s ním nahoru putoval i kus kanálu jako velmi těžká obruč, s níž nešlo bez újmy na zdraví hnout.

Hasiči se pokusili litinovou skruž sundat u obnaženého kanálu, ale bez úspěchu. Proto postiženého muže převezli i se skruží do nemocnice v Orlové. Zdravotníci pomazali muže vazelinou – pro lepší skluz kanálu. Dolů to i přes nově uzpůsobenou „hladkou“ cestu nešlo. Pak ale hasiči vyzkoušeli jinou variantu – cestu vrchem přes hlavu – a povedlo se! Bez rozřezání kanálu.


Hasiči v Moravskoslezském kraji zasahovali v průběhu 2012 u několika zajímavých technických pomocí i dopravních nehod


Vyproštění čápa z komína v Karviné

Na začátku srpna 2012 zachraňovali hasiči čápa, který zůstal uvězněn na dně samostatně stojícího komína, kam se propadl nefunkčním komínem asi 30 metrů vysokém. Členové lezecké skupiny ze stanice HZS MSK v Karviné nejdříve vystoupali na komín, jeden z nich spustil dolů, kde nejdříve lepící páskou zajistil zobák čápa, aby jej ani sebe nezranil. Poté byl pták umístěn do batohu a pomoci lana vytažen ven z komína a následně i s batohem spuštěn na zem.

Čáp nedoznal vážnější újmy, pokud pomineme to, že jeho jindy pěkně bílé peří bylo černé od sazí. Po kratší procházce a poté, co si provedl kompletní kontrolu svého peří, v pořádku odletěl.


Hasiči zachraňovali kocoura, visícího z okna za hlavu

Zvědavého kocoura, visícího v pootevřeném okně (na „větračku“) za hlavu (hlavu měl vevnitř, tělo venku), museli zachraňovat v srpnu 2012 v Opavě opět profesionální hasiči. Kocour Micin strávil na rozpáleném vnějším parapetu okna ve druhém patře domu zřejmě nekonečné desítky minut – na vydatném sluníčku. Hasiči jej po rychlém sundání pomocí automobilového žebříku předali viditelně vyčerpaného a dehydrovaného sousedům.


Záchrana houbařky, která u Oder padala ze skály

Velké štěstí měla houbařka-seniorka, která v polovině září 2012 sjela v Odrách-Klokočůvkách (okres Nový Jičín) při houbaření více než 10 metrů ze skály, ale naštěstí se zachytila o vzrostlý strom. Hasiči ji tam našli – na poutním místě Maria skála – zhruba ve výšce 12 metrů – zaklesnutou za strom.

Hasiči se nejprve ujistili, že seniorka je plně při vědomí a komunikuje. Jeden z hasičů se k ní slanil a zajistil ji ke stromu, aby nespadla, a ještě jí poskytl první pomoc. Pak postavili k seniorce vysunovací žebřík NOR-BAS. Zraněnou ženu (ročník 1943), již s ochranou přilbou na hlavě, spustili dolů pomocí lezecké techniky (za spolupráce všech příslušníků HZS MSK) a předali ji Zdravotnické záchranné službě. Ta ženu odvezla do nemocnice. Seniorka prý přitom došla do sanitky sama…


Zajímavé požáry roku 2012 v Moravskos­lezském kraji, původcem byla i zvěř


Hasiči zachraňovali hlavu dítěte ze zábradlí a z houpacího křesla

Na začátku září a pak i října museli profesionální hasiči z Ostravy a pak i jejich kolegové z Karviné řešit obdobný případ – v Ostravě-Porubě prostrčilo dvouleté dítě hlavu skrz kovové zábradlí balkonu bytového domu, stejně jako o měsíc později vrstevník v Karviné-Ráji prostrčil hlavu konstrukcí dětského houpacího křesla (pod opěradlem). I přes snahu rodičů hlavička nemohla zpět….

Hasiči na to šli v obou městech prostě a rychle – na ozdobné kovové zábradlí i konstrukci křesílka použili hydraulický střihač pedálů. Oba zásahy se obešly bez zranění, ale již ne bez velké radosti šťastných rodičů „šikovných“ ratolestí.


Hasiči v Ostravě opět zachraňovali havrana, uvězněného v „dračím“ silonu

V Ostravě a mnoha dalších částech Moravskoslezského kraje už nebývá neobvyklé, že zvláště statní havrani skončí na stromech či drátech elektrického napětí v zajetí silonu, který předtím sloužil podzimním dětským radovánkám jako motouz pro řízení papírového draka. Hasiči se tak stávají odborníky na jejich opatrné a profesionální vyprošťování.

Stejný osud potkal krásného havrana v Ostravě-Výškovicích v Proskovické ulici na konci listopadu 2012. Je možné, že modročerný pták byl v nedobrovolném zajetí už několik hodin i dní, protože rezignoval a s moderním výdobytkem (tedy kvalitním silonovým motouzem) přestal bojovat.

Na místo vyjela jednotka HZS MSK ze stanice v Ostravě-Zábřehu. Hasiči mj. procházejí i školeními, jak se správně chovat k uvězněné zvěři a jak ji co nejlépe zachránit. Hasiči měli práci usnadněnu tím, že havran byl zachycen kousek nad úrovní střechy zásahové cisterny. Na tu se mohli hasiči postavit.

Další záchrana už byla viditelně složitější. Dva z hasičů – předpisově v rukavicích – začali pomaloučku uvolňovat zařezaný a nejen za křídlo (zřejmě zraněné) zaháknutý silon, tak, aby nezpůsobili němému tvoru žádnou další újmu. Ke slovu se dostal i zásahový nůž (samozřejmě jen na ten silon…). Po zhruba čtvrthodinové doslova hodinářské práci skončil velmi klidný havran v rukou hasičů a pak strážníků na Městské policie Ostrava pevné zemi. Byl předán ornitologům.


Hasiči zachraňovali australského ovčáka z řeky Opavy

V polovině prosince 2012 zachraňovali profesionální hasiči z Ostravy-Poruby australského ovčáka z řeky Opavy – u městské části Třebovice. Psa zřejmě nalákaly při ranní procházce divoké kachny a vydal se za nimi po tenkém ledu. A probořil se do ledové vody. Hasiči nakonec nemuseli použít k „vylovení“ vysíleného psa, který byl ve vodě snad hodinu, gumový člun, který přivezli, stačily nastavovací žebříky. Po nich se za ním vydal po „lehce“ zamrzlé hladině jeden z hasičů. Během necelé čtvrthodinky hasiči předali vysíleného a prochladlého psa šťastnému majiteli.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet