Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Byl zahájen třetí ročník soutěže Dobrovolní hasiči roku, Magnus Regio a RWE opět odmění sbory i jednotky

Už více než měsíc se mohou jednotky a sbory dobrovolných hasičů hlásit do celorepublikové soutěže Dobrovolní hasiči roku 2013. Třetí ročník soutěže zaštítil Brig. gen. Ing. Miloš Svoboda, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost.

Na závěr letošního ročníku si výherci rozdělí minimálně finanční částku 600 tisíc korun, kterou poskytla RWE.


Konference ke slavnostnímu zahájení soutěže „Dobrovolní hasiči roku 2013“ se konala 2. března 2013 v kongresovém sále brněnského hotelu International.

Soutěž zahájil úvodním slovem brig. gen. Ing. Miloš Svoboda za přítomnosti zástupců odborné poroty a ředitelky pořádající organizace Magnus Regio paní Magdy Slaninové.


PŘIHLAŠTE SE: www.dobrovolnihasiciroku.cz


Miloš Svoboda ocenil pomoc jednotek a jejich členů profesionálním hasičům. Připomněl, že u 21 tisíc požárů v roce 2012 byli téměř vždy přítomni dobrovolní hasiči. U dalších mimořádných událostí, kterými jsou například stromy popadané na komunikace či povodně, dobrovolní hasiči zasahovali ve dvaceti procentech případů.

Hasičský záchranný sbor vítá každou příležitost, kdy lze poděkovat dobrovolným hasičům více než slovem. HZS si proto váží spolupráce s Magnus Regiem a generálním partnerem soutěže – firmou RWE.

HZS se bude podílet na vyhodnocení kvality hodnocených zásahů u přihlášených jednotek a spolkové činnosti jednotlivých sborů. Značná část prostředků z grantů končí v rámci výchovy mládeže u SDH. Je to investice do budoucnosti a do další generace členů JSDH.

Paní Slaninová z pořádající organizace Magnus Regio dále připomněla, že společnost organizuje odborné konference, ale chce pomáhat i potřebným. Proto každoročně podporují nemocnice a neziskové organizace.

Magnus Regio se rozhodlo před třemi lety oslovit současného generálního partnera RWE a společně uspořádali akci „Dobrovolní hasiči roku“. Soutěž má za cíl rozdělit peníze pro potřebné, v tomto případě pro dobrovolné hasiče.


Server POŽÁRY.cz je již třetím rokem mediálním partnerem soutěže.


Pan RNDr. Jan Valenta ze společnosti RWE řekl, že se společnost podílí od úplného počátku na podpoře soutěže. RWE se potkává s hasiči často a musí s nimi spolupracovat. Společné krédo je bezpečnost lidí a proto se RWE rozhodlo tuto akci podpořit.

Generální partner dává celkem 600 tisíc korun. Tato částka se rozdělí do všech kategorií a na první, druhé a třetí místo.

Porota je vybírána ze zástupců institucí, které se na akci podílejí a z řad partnerů a sponzorů. Je tím zaručena profesionalita pohledu a plošné zastoupení všech oblastí a regionů.

  • Brig. gen. Ing. Miloš Svoboda – náměstek generálního ředitele pro PRE a CNP, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
  • Magd a Slaninová – jednatelka společnosti Magnus Regio s.r.o.
  • RNDr. Jan Valenta – jednatel RWE Distribuční služby, s.r.o., zástupce generálního partnera
  • plk. Ing. Václav Špéra – náměstek ředitele HZS pro úsek prevence a CNP, Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kra­je
  • plk. Miloš Hladík – náměstek ředitele HZS Středočeského kraje, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
  • mjr. Ing. Radim Kuchař – vedoucí oddělení IZS, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezské­ho kraje
  • Ing. Vasil Silvestr Pekar Ph.D. – prezident ČHJ, Česká hasičská jednota
  • Ing. Monika Němečková – náměstkyně starosty, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
  • Zdeněk Milan – prezident MHJ, Moravská hasičská jednota

Hasičské sbory a jednotky mohou přihlašovat své akce a zásahy, které byly uskutečněny v soutěžním období od 1. července 2012 do 30. června 2013.

Přihlásit váš sbor či jednotku můžete na webové stránce www.dobrovolnihasiciroku.cz. Stačí vyplnit formulář a splnit daná kritéria.


Jednotka sboru dobrovolných hasičů

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce je jednotka požární ochrany, která je zřizována obcí na základě §29 a § 68 zákona 133/1985 Sb., o požární ochraně. Zjednodušeně jde o jednotku požární ochrany, jejíž členové se účastní zásahů, podrobují se každoročně speciálním školení a jsou podrobeni lékařským prohlídkám.

Zároveň vyjíždějí k mimořádným událostem. Kromě hašení požárů zasahují hasiči včetně dobrovolných obvykle také při povodních, jiných živelných pohromách, ekologických haváriích, pomáhají při dopravních nehodách a jiných mimořádných událostech a poskytují jinou technickou pomoc.

Sbor dobrovolných hasičů

Sbor dobrovolných hasičů je obecné označení dobrovolnického hasičského sboru a zároveň součást názvu většiny konkrétních dobrovolných hasičských sborů. Obecně jde o sdružení pracující s mládeží, pořádající kulturní a společenské akce, hasičské závody, nábor nových členů a mnohé další.


Následně přihlášky posoudí zástupci poroty v jednotlivých soutěžních regionech a hlavní komise vybere z průběžného hodnocení v každém z pěti regionů 5 finalistů.

Z těchto finalistů vybere pak veřejnost absolutní vítěze svým hlasováním.


Vyhodnocení soutěže proběhne na slavnostním galavečeru v hotelu Voroněž, kde vybraným vítězným sborům bude předána finanční dotace. Všichni pak během večera představí svůj sbor, jednotku a počin či zásah, se kterým se do soutěže přihlásili.


Stejně jako v loňském roce byla zahájena i doprovodná fotosoutěž „Já, hasič“, která je soutěží o nejlepší fotografii s hasičskou tematikou. Mohou se jí zúčastnit jak profesionální, tak amatérští fotografové.

Odborná porota fotosoutěže:

Jiří Sláma – Jeho fotografická tvorba spadá hned do několika žánrů, těmi jsou například reportáž, dokument, portrét a akty, krajina, ale i komerční fotografie. S jeho pracemi se mohou diváci setkat na mnohých z jeho výstav.

Martin Straka – Fotoreportér, který pracoval na plný úvazek například pro týdeník Sedmička, deník Sport, MF DNES&Idnes.cz a publikoval v desítkách zdejších i zahraničních médií. Mimo jiné získal ocenění Zlaté oko pro nejlepší českou fotografii v motoristickém sportu 2007 nebo Zvláštní cenu města Katovice v polsko-českém klání Slezská novinářská fotografie.

Attila Racek – Fotoreportér, který pracuje jak na vlastních fotografických projektech, tak ve spolupráci s Brněnským deníkem. V roce 2012 uspěl v soutěži Brněnský sport v objektivu, kde byl oceněn i mimořádnou cenou poroty.

Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku