Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zkoušeli dostupnost domu a bytu při požáru

V rámci pátečního Dne požární bezpečnosti se ve středu 11. 4. 2007 v podvečer uskutečnilo na novojičínském sídlišti Loučka prověřovací cvičení jednotky HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně.

Při cvičení byl simulován požár ve čtvrtém patře jednoho z domů a záchrana člověka. Hlavním cílem cvičení bylo prověřit průjezdnost komunikací na sídlišti a nástupní plochy pro ustavení zejména výškové techniky u bytových domů.

Do ulice Na Lani přijely ve středu po sedmnácté hodině tři cisternové stříkačky a automobilový žebřík AZ 30. Hasiči si vyzkoušeli, jak by se jim v ulici plné parkujících aut podařilo likvidovat požár bytu. Hodinového cvičení se jako pozorovatelé zúčastnili zástupci města Nový Jičín, včetně starosty Mgr. Ivana Týle.

I přesto, že město již provedlo řadu opatření ke zlepšení stavu v této oblasti, prověřovací cvičení ukázalo, že bude zapotřebí ještě řešit zejména otázku dostupnosti nástupních ploch pro požární techniku v rámci celého sídliště Loučka. Návrhy na řešení a další zlepšení současného stavu předloží hasiči městu do konce dubna.

Hasiči v mnoha městech v České republice, a nejinak je tomu i v Moravskos­lezském kraji, se právě na velkých sídlištích potýkají s nedostatkem vhodných ploch pro ustavení své zásahové techniky v případě požáru či jiné mimořádné události. Zásah pak i přes velkou snahu hasičů trvá déle než obvykle a je komplikovanější. Lidem hrozí větší nebezpečí úmrtí či zranění a také vyšší škody na majetku. Není neobvyklé, že obyvatelé sídlišť i přes častá varování využívají k parkování svých vozidel i požární nástupní plochy. Špatná průjezdnost ulicemi přeplněných sídlišť je samozřejmě také velkým problémem a netýká se pouze hasičů, ale i dalších záchranářských složek.

Proto se letošní Den požární bezpečnosti, který připadá na pátek 13. dubna, zaměřuje v Moravskoslezském kraji i na kontroly funkčnosti požárních nástupních ploch a průjezdnosti sídlišti. Špatně parkujícím automobilům hasiči zastrčí za stěrač letáček, který bude varovat před možným rizikem. Například v Opavě se do kontrol zapojí zdejší Městská policie.

Ve čtyřech z šesti okresů Moravskoslezského kraje – Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Bruntál – bude v pátek na všech stanicích HZS MSK den otevřených dveří. V Opavě se hasiči s technikou, vybavením a ukázkami představí přímo na Horním náměstí, v Hlučíně a Vítkově před hasičskými stanicemi. V Ostravě je pro zájemce připraven v pátek i v sobotu bezplatný vstup do Hasičského muzea v Přívoze s otevírací dobou od 9:00 do 17:00 hodin.

Jak bude v pátek otevřeno u hasičů v Moravskoslezském kraji:

Karvinsko: 9:00–16:00 (stanice Karviná, Orlová, Bohumín, Havířov, Český Těšín)
Bruntálsko: 8:00–15:00 (stanice Bruntál, Krnov, Rýmařov)
Frýdecko-Místecko: 9:00–12:00 a 13:00–18:00 (stanice Frýdek-Místek a Třinec)
Novojičínsko: stanice Nový Jičín 9:00–16:00, stanice Bílovec 10:00–14:00
Opavsko: Opava (Horní náměstí), Hlučín (před stanicí), Vítkov (před stanicí) 9:00–14:00
Ostrava – Hasičské muzeum v Přívoze zdarma – 9:00–17:00 – stejně i v sobotu

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet
Seriál: Průjezdnost komunikací vzhledem k jízdě složek IZS