Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontrola nástupních ploch požární techniky

Po středečním cvičení novojičínských hasičů na sídlišti Loučka s cílem vyzkoušet si zásah u požáru z ulice plné parkujících aut byl páteční Den požární bezpečnosti zahájen v Moravskoslezském kraji už v noci na pátek 13. 4. 2007

V Opavě a Hlučíně se (stejně jako ve středu v Novém Jičíně) opět prověřovalo, zda auta na sídlištích nebrání případnému efektivnímu zásahu záchranářů. To je jeden z hlavních cílů Dne požární bezpečnosti, vyhlašovaného v ČR jednou ročně právě na „pátek třináctého“.

V Opavě kontrolovali už ve čtvrtek večer profesionální hasiči se strážníky Městské policie Opava nástupní plochy pro požární techniku u výškových budov. Bylo kontrolováno celkem 18 nástupních ploch, z toho pouze dvě splňovaly požadavky. Nejhorší situace byly na nástupních plochách ulic A. Sovy, Zeyerova, Liptovská a Jánská, kde byly plochy obsazeny zaparkovanými vozidly, včetně příjezdu k nim. Naopak nejlépe na tom byla nástupní plocha ulice Purkyňovy a Milady Horákové.

V Hlučíně se kontrolní akce uskutečnila ve čtvrtek od 22:30 do 23:15 hodin. V deseti případech byly přístupové cesty k nástupním plochám zúženy pod 3 metry, a tak byly pro hasičská zásahová vozidla zcela nepřístupné. Za stěrače špatně stojících vozidel hasiči zastrčili 30 letáčků s upozorněním na nesprávné parkování na nástupních požárních plochách. Nejhorší situace byla na sídlišti OKD.

Už od pátečních dopoledních hodin je také velký zájem o prohlídky stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, jejich vozidel, vybavení, ukázek, soutěží. Rekord zřejmě drží hasičská stanice v Novém Jičíně, kam přišlo během prvních dvou dopoledních hodin po otevření na 450 malých i velkých návštěvníků.

Hlavní nápor návštěvníků očekávají hasiči na stanicích v kraji, v Opavě přímo na Horním náměstí a v Ostravě-Přívoze v Hasičském muzeu (vstup zdarma v pátek a sobotu) v pátek odpoledne.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet
Seriál: Průjezdnost komunikací vzhledem k jízdě složek IZS