Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Tatra – nejlepší přítel hasiče“ je nový projekt automobilky na podporu dobrovolných hasičů

K 1. prosinci 2013 Tatra spouští projekt, který zatím co do rozsahu nemá obdoby. Cílem je prezentace výhod řešení podvozků Tatra pro využití u hasičských a záchranných sborů. Zároveň chce automobilka začít spolupracovat s jednotkami dobrovolných hasičů, jež provozují vozy Tatra. Prvním sborem dobrovolných hasičů, který se do projektu zapojí, bude SDH Praha 11 – Chodov.

Je třeba si uvědomit, že dobrovolní hasiči byli v každé vesnici dlouho předtím, než vůbec vznikl nějaký profesionální hasičský sbor. Mnoho z tuzemských SDH má již více než stoletou tradici. Ve všech z nich působí lidé, kteří ve svém volném čase tvrdě pracují a pomáhají chránit životy a majetek nás všech.

Jsme si vědomi, že v řadě těchto jednotek konají službu vozidla Tatra mnoha typů a variant. Rádi bychom s těmito jednotkami navázali kontakt a v rámci svých možností je v jejich ušlechtilé činnosti podpořili.

říká Petr Karásek, generální ředitel TATRA TRUCKS, a.s.

Ze začátku se soustředíme na tvorbu platformy, jejíž prostřednictvím budeme chtít oslovit co nejvíce sborů dobrovolných hasičů. Vzhledem k popularitě Facebooku předpokládáme využití zejména této sociální sítě. V závislosti na reakci hasičů pak budeme přemýšlet, jak dál.


Tatra – nejlepší přítel hasiče – na Facebooku


Od 1. prosince tedy mohou všichni nejen dobrovolní hasiči, zájemci o hasičskou tematiku i fandové nákladních automobilů Tatra navštívit facebookový profil Tatra – nejlepší přítel hasiče. V první fázi projektu zde bude realizační tým shromažďovat příběhy o vozidlech Tatra se zajímavou provozní historií. Tyto příběhy budou uveřejňovány, postupně se tak bude rozvíjet poněkud nevšední marketingová kampaň.

Zároveň zde bude probíhat moderovaná diskuse, jíž by se měli účastnit i odborníci z řad zaměstnanců automobilky.

V případě, že úvodní fáze projektu vzbudí u dobrovolných hasičů a fandů dostatečný zájem, budou mít jednotky později možnost například formou účasti na eventech pro veřejnost, novináře a VIP získávat atraktivní benefity.

Členské jednotky se budou moci účastnit eventů pro publikum z řad laické i odborné veřejnosti a médií, dále bude možné využít exkluzivního poradenství ohledně provozu vozidel, konzultací s našimi konstruktéry a dalšími odborníky, či například soustředění na našem továrním zkušebním polygonu pro řidiče-strojníky vozidel. Ve hře je například i nabídka náhradních dílů v určité hodnotě zdarma, na níž se bude podílet jeden náš partner.

Zatím řešíme, jak nastavit mechanismy určující čerpání těchto benefitů. Jednou možností je pořádání soutěží, do nichž budou mít členské sbory možnost se zapojit a vyhrát. Využívat budeme i možnost přímé dohody – vzneseme konkrétní požadavek, co bychom potřebovali od určité jednotky zrealizovat, a rovněž upřesníme, co za příslušnou pomoc nabízíme. Jednotky pak budou mít možnost zvážit svou účast a přihlásit se.

doplňuje Karásek

První účastník z řad sborů dobrovolných hasičů již je znám. Stane se jím Sbor dobrovolných hasičů Prahy 11 – Chodov. S touto jednotkou bude v dohledné době za účasti vrcholných představitelů Tatry a za přítomnosti médií podepsáno Memorandum o spolupráci.

Chtěli jsme první memorandum symbolicky podepsat s řadovou jednotkou, ne s nějakým nadřízeným administrativním orgánem. Na jednotku z Prahy 11 jsme narazili víceméně náhodou a zaujala nás zejména svou cisternou Tatra 815, jež má za sebou mimořádně pohnutou historii a rovněž některé zajímavé zásahy.

Více prozrazovat nebudu, její příběh bude koneckonců už brzy publikován.

uzavírá Karásek


Jsme poctěni, že právě náš sbor byl vybrán jako první. Po prvních jednáních nám projekt přijde slibný. Věříme, že spolupráce Tatry Kopřivnice a sborů dobrovolných hasičů může být velmi přínosná pro obě strany a těšíme se na ni.

říká k tomu Jiří Košárek, velitel jednotky SDH Praha 11 – Chodov

Činnost v rámci jednotky vykonáváme ve svém volném čase jako koníček. Jediné, co nám umožňuje ji vykonávat i nadále, je všestranná podpora našeho zřizovatele, tedy městské části Praha 11. Její finanční možnosti jsou ale pochopitelně omezené. Proto jakékoli uznání a podpora, ať už hmotná či jiná, je velice vítaná a my jsme za ni vděční.

Andrej Čírtek
tiskový mluvčí
TATRA TRUCKS a.s.

Sdílet
Seriál: TATRA - nejlepší přítel hasiče