Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První memorandum v rámci projektu „TATRA – nejlepší přítel hasiče“ bylo podepsáno na pražském Chodově

Dne 21. února 2014 bylo na hasičské zbrojnici v Bohúňově ulici na Praze – Jižním městě pořádně živo. Mezi zdejší dobrovolné hasiče zavítal předseda představenstva TATRA TRUCKS a.s., pan Petr Rusek. V rámci projektu společenské odpovědnosti s názvem „TATRA – nejlepší přítel hasiče“ sem přijel uzavřít spolupráci s místním dobrovolným hasičským sborem za účelem vzájemné podpory obou subjektů.

Krátce po desáté všechny přítomné hosty a zástupce médií přivítal Mgr. Andrej Čírtek, tiskový mluvčí TATRA TRUCKS a.s. Následovaly krátké zdravice pana Ruska a též Jiřího Košárka, velitele JSDH Praha 11 – Chodov.

Když jsme byli informováni o jeho přípravě a byla nám nabídnuta možnost stát se prvním partnerským sborem, neváhali jsme ani chvilku. TATRA je totiž nejen mezi českými hasiči opravdovým pojmem a stejně jako ostatní sbory a jednotky, které mají to štěstí, že vozidlo TATRA mají ve své výzbroji, i my si naší „osmsetpatnáctky“ patřičně považujeme.

Nyní máme možnost Tatře, tomu kopřivnickému „národnímu stříbru“, aspoň něco málo vrátit zpátky a velmi se na tuto příležitost těšíme.

uvedl slavnostní akt Košárek


Praga už není. Liaz už taky není. Avia skončila v roce 2012. Takže jak správně řekl pan velitel, tím jediným „národním stříbrem“ České republiky už zůstává jen Tatra. (…) Našimi nejdůležitějšími zákazníky jste právě vy, profesionální a dobrovolní hasiči.

A já vám chci říct, že my to moc dobře víme. Staráme se a i se do budoucna nadále starat budeme, abyste měli taková auta, jaká potřebujete. Abyste včas dojeli tam, kam je potřeba.

řekl předseda představenstva Rusek


Po vystoupeních zástupců obou stran následoval samotný podpis memoranda o spolupráci. Oba pány jako signatář doplnil starosta SDH Praha 11 – Chodov, pan Vladimír Klíž.

Chodovští hasiči tak budou s automobilkou v budoucnu spolupracovat na prezentaci Tatry na akcích pro VIP, média či veřejnost. Jako protihodnotu mohou očekávat například školení na továrním polygonu automobilky, poradenství s provozem jejich vozu, či originální náhradní díly za zvýhodněnou cenu.

Na závěr celého aktu si hasiči pro zástupce připravili simulovaný výjezd k zásahu v jejich cisterně CAS 32 Tatra 815. Svezení hasiči nabídli právě Petru Ruskovi, který si tuto šanci nenechal ujít. Přítomní zástupci médií tak následně mohli pořídit rozhovor s předsedou představenstva TATRA TRUCKS a.s. ještě ustrojeným v hasičském zásahovém oděvu.

Akciová společnost TATRA TRUCKS vlastní světoznámou kopřivnickou automobilku od března 2013, kdy získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů bývalým vlastníkem TATRA a.s. Novým vlastníkům (čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera) a jejich klíčovým manažerům (předseda představenstva Petr Rusek odpovědný za obchod a místopředseda představenstva Radek Strouhal odpovědný za finance) se podařilo v první polovině roku 2013 obnovit výrobu a získat zpět elementární důvěru bank i subdodavatelů.

Celkové předběžné tržby TATRA TRUCKS a.s. za rok 2013 jsou ve výši 2,99 mld. Kč. Výsledky jsou součtem za činnost společností Tatra a.s. v období do exekuce a současné společnosti TATRA TRUCKS a.s., která převzala aktivity společnosti Tatra a.s. v rámci exekuce 15. 3. 2013.

V roce 2013 se TATRA TRUCKS a.s. podařilo vyrobit 763 kompletních vozidel (nejvíce od roku 2008) a prodala 722 vozidel. Pro rok 2014 plánuje společnost prodej 760 vozidel.

Andrej Čírtek
tiskový mluvčí
TATRA TRUCKS a.s.

Sdílet
Seriál: TATRA - nejlepší přítel hasiče