Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtvrtý den pomoci ostravských hasičů Slovinsku je ve znamení nepřetržité dodávky elektřiny

Již čtvrtý den zásobují profesionální hasiči (HZS MSK) z Ostravy nepřetržitě 24 hodin část slovinského města Postojna elektřinou z kontejnerové elektrárny, napájené slovinskou naftou. Mají na starosti dodávku jak do bytů, tak třeba do místní pekárny a policejní stanice. Ve městě a okolí nyní pracuje celkem 14 velkých hasičských elektrocentrál. V zemi má být nyní nasazeno celkem 65 elektrocentrál hasičů z několika evropských zemí.

Šestice hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), která se při obsluze elektrocentrály EC 250 kVA střídá ve třech směnách, nemá žádné větší problémy. „Přístup Slovinců ke koordinaci dodávek elektřiny a řešení našich dosud jen drobných problémů je výborný a profesionální,“ řekl velitel českého záchranného týmu Richard Franc.

V noci ze středy na čtvrtek přišly do Slovinska vyšší teploty. Led ze stromů, drátů a objektů začíná padat, stromy se i lámou. Vyhráno ale není. Podle předpovědí mají přijít v noci z pátku na sobotu další vydatné srážky, které mohou být opět mrznoucí. Přitom Postojna leží zhruba 500 až 550 metrů nad mořem.

Čeští hasiči nepřestávají pracovat ani v průběhu noci, střídají se ve třech směnách po dvou a zajišťují nepřetržitou dodávku elektřiny. Podle původních odhadů má být česká elektrocentrála nasazena ve Slovinsku celkem dva týdny. V tomto případě by měli šestičlenný tým českých hasičů vystřídat „čerství“ kolegové z HZS MSK na konci tohoto týdne.

Hasiči z HZS MSK přijeli do Slovinska v pondělí ráno na kontejnerovém vozidle Mercedes Benz Actros, které přivezlo elektrocentrálu EC 250, určenou pro nouzové zásobování elektřinou. Má dostatečnou zásobu přípojek a kabelů. V Moravskoslezském kraji se elektrocentrála používala například při výpadcích elektřiny v nemocnicích a domovech pro seniory.

Druhým používaným vozidlem je dopravní a velitelský automobil Mercedes Benz Sprinter pro 9 osob, včetně řidiče, s náhonem na 4 kola, který HZS MSK nakoupil z prostředků Statutárního města Ostravy. Ten si ve ztížených povětrnostních podmínkách Slovinska hasiči z Ostravy obzvláště pochvalují.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Slovinsku po tvrdé zimě