Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči a elektrocentrály se vrátí ze Slovinska o víkendu

Ještě čtyři dny (včetně dneška, tedy středy 19. 2. 2014) zůstanu ve Slovinsku hasiči z Ostravy a Hlučína se třemi výkonnými elektrocentrálami, které zásobují elektřinou obce hlavně v okolí města Postojna. V sobotu 22.2. začnou čeští hasiči generátory uklízet, o den později – v neděli – by už mohli být doma v Moravskoslez­ském kraji.

Tři elektrocentrály profesionálních hasičů z Ostravy a Hlučína pomáhají několika obcím ve Slovinsku s nouzovými dodávkami elektrické energie – od 3.2. kontejnerová EC 250 kVA ve městě Postojna a po přestěhování v obci Predjama, o týden později dorazila do Slovinska druhá kontejnerová EC 250 kVA – do vesnice Otalež, a s ní i třetí EC 500 kVA – do obce Prestranek.

První dvě přivezli a obsluhují hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z Ostravy, třetí je ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. S instalací a obsluhou si navzájem pomáhají.

První ze zmíněných elektrocentrál zásobovala od pondělí 3.2. do čtvrtka 13.2. nepřetržitě 24 hodin část slovinského města Postojna, včetně místní pekárny a policejní stanice. Nyní má na starosti dodávky elektřiny v obci Predjama, včetně základní školy, a do dvou sousedních obcí. Predjama leží 6 km severozápadně od města Postojna, je zde slavný Predjamský hrad, postavený do skalního masivu.

Slovinsko dosud trápí problémy s dodávkami elektřiny v souvislosti s mrazivým počasím, které zemi zaskočilo zhruba na přelomu ledna a února. Na pomoc sem přijelo několik desítek hasičských kontejnerových elektrocentrál z několika evropských zemí. ČR sem vyslala tři elektrocentrály.

Celý zásah českých hasičů ve Slovinsku sledujeme v unikátním seriálu Pomoc Slovinsku při tuhé zimě

Podle našich hasičů se teploty v části Slovinska, kde zasahují, postupně zvyšují. Ještě v pondělí 17.2. zde napadlo 5 centimetrů sněhu a teplota vzduchu se pohybovala od nuly do jednoho stupně nad nulou a bylo mlhavo. Mlha se zde držela i v úterý 18.2., ale teploty se již pohybovaly kolem 5 stupňů Celsia (nad nulou).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Slovinsku po tvrdé zimě