Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fővárosi Tűzoltó

Když jsem byl v červenci na dovolené v Maďarsku, nezapomněl jsem se stavit na hasičských stanicích. Proto vám teď přiblížím fungování na 4 z nich.

foto: Jakub Morávek

HS Budapešť

Sbor sídlí ve velmi staré budově, která pamatuje zakládání hasičů v hlavním městě. Je zde CPS ve městě a velitelství pro přilehlý region. Většinu času tady stráveného jsem byl na místním OPISu. Dozvěděl jsme se něco z historie sboru, systému fungování a rozdělení okrsků ve městě pro příslušné stanice, kterých je dohromady 17. Než jsem odcházel vyhlásili mi cvičný poplach. V garážích mnoho aut nebylo, většina byla na výjezdů, takže pouze CAS Renault Saurus a TA MB 1000 z těch hlavních. Na směnu kolem 50 hasičů má ucházející zázemí v prvním patře, ale hodně prostor zabírají kanceláře inspektorů a úředník.

www.tuzoltosagbp.hu

HS Eger

Na 60 tisíc obyvatel poměrně veliká hasičárna. Venku mají vystavené 2 historické stříkačky a před vchodem sochu sv. Floriana. Poslední fotografie nejsou přímo ze stanice, ale z centra města, kde jsem na ně narazil, když nacvičovali zásah v místní bazilice. 3 CAS MB 1124 od Rosenbauera se 3 tis. litry vody a plošina RABA. Z dílen foto starého DA, který je nyní už v majetku dobrovolného sboru. Na HS mě ještě zaujala hra mladých hasičů, kteří džberovými stříkačkami plní otvory na desce a hasiči díky tomu pracují na budově 

Ve městě je ve staré hasičské stanici muzeum s historickou technikou a vývojem výstroje v průběhu let viz. foto.

http://egercity.hu/?…

HS Gyogyos

Menší stanice s 2 CAS a bez výškové techniky. Ve sklepení byl kadeřnický salon, který si hasiči celkem vychvalovali. Na směně cca 20 hasičů. Když jsem přišel probíhala zrovna údržba techniky. Jako záložní CAS jsem tam objevil náš stroj LIAZ. Chvíli po mé návštěvě odjeli skoro všichni k požáru travního porostu do nedalekých hor, který nebyl malý a večer jsem ho dokonce viděl v místním zpravodajství.

HS Miškovec

Hned vedle policejní stanice umístěná hasičárna. Byl zrovna čas obědů, takže moje prohlídka byla hodně za běhu. Moc času jsem zde nestrávil. Město má okolo 200 tis. obyvatel takže je v něm ještě jedná pobočná stanice, ale všechna auta už jsou poměrně stará. Většina přes 10 let služby zažila.

V Maďarsku slouží profesionální hasiči stejně jako u nás 24 hod. směny, rozdělené na A, B a C jednou za 3 dny. Plat vysoký není v přepočtu na naší měnu asi 12 tisíc. Většina má nějaké druhé zaměstnání, většinou jako řidiči. Ale všichni, kterých jsme se ptal svoji práci milují a určitě by neměnili. Také chválili česká auta a to hlavně Tatru.

Jakub Morávek
JSDH Chrudim
coudy150@seznam.cz

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče