Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra hasičům předal cisternu

Cisternovou automobilovou stříkačku CAS K 25 na podvozku LIAZ dnes odpoledne v areálu požární stanice v Lidické ulici v Brně předal ministr vnitra Ivan Langer jednotce Sboru dobrovolných hasičů z Horních Bojanovic na Břeclavsku. Jde o zásahové vozidlo, které ještě nedávno používali jihomoravští profesionální hasiči ze stanice v Pohořelicích.

Ti letos získali novou, modernější cisternu na podvozku MAN a původní, pro běžné zásahy stále použitelné vozidlo LIAZ, uvolnili pro jednotku Sboru dobrovolných hasičů v Horních Bojanovicích.

Cisternu CAS K 25 LIAZ 101 ministr předal starostovi obce Vladimíru Zárubovi a veliteli zásahové jednotky SDH Matěji Machačovi. Slavnostního předání se zúčastnili také náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Milan Venclík a představitelé Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje v čele s ředitelem plk. Zdeňkem Vlkojanem.
Sbor dobrovolných hasičů v Horních Bojanovicích, který letos slaví 100. výročí svého vzniku, má 58 členů a při celkovém počtu 633 obyvatel obce je každý dvanáctý občan členem zdejšího SDH. Jeho patnáctičlenná jednotka dosud jezdila k zásahům s 35 let starým vozidlem Škoda 706 RTO, upraveným z kropícího vozu. Ten hasiči nyní vymění za modernější cisternu LIAZ. I když má toto vozidlo najeto přes 43 tisíc kilometrů a na stanici v Pohořelicích sloužilo od roku 1992, cisterna má výkonné parametry a profesionální zásahovou výbavu. Vozidlo má nádrž na 2500 litrů vody a zásobník na 400 litrů pěnidla. Kromě klasických hasících hadic typu C a B s proudnicemi a hydrantovým nástavcem má také 60 metrů dlouhou vysokotlakou hadici. Pro intenzívní cílené hašení vysokotlakým proudem, ale i k čerpání vody ze zatopených prostor je cisterna vybavena kombinovaným čerpadlem s tlakem až 25 barů. K výzbroji vozidla patří i nosítka, pákové nůžky a další technika.

Jednotka SDH Horní Bojanovice je do plošného pokrytí území kraje zařazena jako JPO III (jednotka požární ochrany třetí kategorie) s výjezdem do 10 minut od vyhlášení poplachu, a kromě území obce ji operační středisko HZS vysílá i k zásahům na jiných místech okresu. Ročně dobrovolní hasiči z Horních Bojanovic absolvují zhruba 10 výjezdů k likvidaci požárů, následků technických havárií i k dalším zásahům. Bojanovičtí hasiči se účastní také taktických cvičení a dalších akcí.

Hasičské záchranné sbory krajů v rámci modernizace a obměny strojního parku ročně v republice vyřazují desítky zásahových vozidel i další techniku. Pokud jde o stroje provozuschopné a použitelné k zásahům, profesionální hasiči je bezplatným převodem předávají Sborům dobrovolných hasičů obcí, kterým tato technika chybí a pořízení nového vozidla by bylo nad možnosti obecního rozpočtu. Kromě vozidel vyřazených ze strojního parku HZS krajů mohou sbory dobrovolných hasičů žádat také o státní dotaci na nákup nové techniky.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wej-
Sdílet
Seriál: Návštěvy ministra