Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra Milan Chovanec se v Jindřichově Hradci sešel s hasiči i policisty, řeč přišla i na platy

Ve čtvrtek 25. září 2014 navštívil v odpoledních hodinách Jindřichův Hradec ministr vnitra Milan Chovanec. V budově Policie Jihočeského kraje, územního odboru Jindřichův Hradec se sešel se zástupci jihočeských hasičů a policistů.

Delegaci ministra, který přijel s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milanem Štěchem, přivítali společně se starostou města Jindřichův Hradec Ing. Stanislavem Mrvkou za Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje krajský ředitel plk. Ing. Lubomír Bureš a ředitel územního odboru Jindřichův Hradec plk. Ing. Jan Všetečka a za Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje krajský ředitel plk. Mgr. Miloš Trojánek, ředitelka kanceláře ředitele krajského ředitelství plk. Mgr. Ivana Zelenáková a vedoucí územního odboru Jindřichův Hradec plk. Ing. Josef Heš.

Ministr vnitra po svém příjezdu zamířil do zasedací místnosti, kde na něj čekalo několik desítek hasičů a policistů. Debatu zahájil informací pro všechny příslušníky týkající se zvýšení jejich platů. Dle slov ministra budou tarify příslušníků již v listopadu tohoto roku zvýšeny o 3,5 % a od ledna roku 2015 pak o další 1,5 %. Zvýšení platů má dorovnat mzdu policistů a hasičů na úroveň z před několika let, kdy byly mzdové tarify sníženy až o deset procent.

Ministr dále hovořil o záměru pro následující měsíce týkajícího se nárůstu investic do nákupu techniky a investic do budov. Další finanční prostředky pak dle ministra budou v příštím roce již čerpány také z Fondu zábrany škod, a to na nákup nové výjezdové techniky HZS. Tímto pak starší zásahová technika hasičského sboru bude moci být předávána sborům dobrovolných hasičů obcí, jež mají dle ministra v požární ochraně nezastupitelný význam.

Co se vybavenosti policistů týče, ministr vnitra prohlásil: „Hasiči jsou ve vybavení dál než policie. V tuto chvíli finanční prostředky na dovybavení policistů nejsou, obměna bude probíhat postupně.“

Policistům pak byl dále představen projekt s názvem Hlavu vzhůru, který má jasně určit pravidla u policie. Ministr dále hovořil o tom, že jeho snahou bude snížení administrativy u obou sborů, a následně utvrdil, že není v jeho zájmu jakákoli změna v současné době platném služebním zákonu pro příslušníky bezpečnostních sbo­rů.

Předseda Senátu Milan Štěch vyjádřil: „Věřím, že horší období pro hasiče a policisty je již za námi“. Ujistil příslušníky, že bezpečnostní sbory mají podporu současné vlády.

O úrovni spolupráce hasičů a policistů v regionu promluvil starosta města Jindřichův Hadec Stanislav Mrvka. Dle jeho slov je součinnost nadstandardní, a to nejen mezi hasičským sborem a policií, ale také se strážníky městských policií a dobrovolnými hasiči jednotlivých obcí. Následně vyjádřil k přání o lepší koordinaci správních záležitostí u hasičského sboru i policie pro občany.

Na závěr přibližně třičtvrtěhodinového setkání ministr vnitra poděkoval hasičům a policistům za jejich práci a popřál jim, aby se vždy ze zásahů vraceli ve zdraví a pořádku.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet
Seriál: Návštěvy ministra