Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve francouzském Štrasburku

Ve městě se nacházejí celkem 4 profesionální stanice a několik dalších dobrovolných v okrajové části. Já jsem navštívil tu nejblíže centru. Stanice to není velká, leží ale na nábřeží, takže kromě klasické techniky má také 2 čluny a družstvo potápěčů.

Slouží zde obvykle něco kolem 25 hasičů, přičemž minimální stav je 17 mužů. Slouží se po 24 hodinových směnách, úplně stejně jako u nás. Když jsem šel na prohlídku vracela se zrovna technika od výjezdu a nebyl tedy problém se s hasiči domluvit. Kromě žebříku, CAS a RZA je zde také dislokovaná ambulance, na které se všichni pravidelně střídají, což je v západní Evropě vcelku běžná záležitost u mnoha sborů.

Tísňové hovory jsou směrované na krajské ustředí, takže na stanici už jen dostávají zprávu s popisem události a komunikace vyjíždějící jednotky probíhá již pouze s ústředím. V prvním patře se nachází klasické zázemí, jen posilovna byla vybavena velice neskromně a hasiči jí navštěvují také v době volna, kdy zrovna neslouží. Na město s 200 tisíci obyvateli mají dost výjezdů, ten den již něco kolem 15 a během mého odchodu odjeli na další. Více ve fotogalerii…

http://pompier.ifrance.com/

Jakub Morávek
SDH Chrudim
coudy150@seznam.cz
191956791

-wap-
Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče