Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Železný hasič města Strážov byl posledním závodem prvního ročníku Šumavské ligy

Odpočinek? Tak to bylo to poslední, na co účastníci Šumavského hasiče první srpnovou neděli mysleli. Jakkoli si mají lidé v tento sváteční den i podle desatera odpočinout, přes třicet mužů a jednu statečnou ženu čekala možná největší dřina celého týdne. Poslední klání Šumavské ligy – Železný hasič města Strážov 2014.

Všechny závodníky čekalo brzké vstávání, protože startovat se mělo už v devět hodin. Obloha slibovala slunečné počasí, předpověď ale také déšť a my, co jsme tam byli, moc dobře víme, že došlo na obojí. Ale postupně…

Nedělní klání bylo zakončením Šumavské ligy 2014, která si již vloni našla své příznivce a ukázala požární sport zase v jiných barvách. Po předchozích kolech v Domažlicích, Spůli, Plánici a Dílech byla soutěžní trať postavena na náměstí ve Strážově. A snadná nebyla. Jenže hasiči to při své práci jednoduché také nemají, a proto se jí nikdo nezalekl.

Roztažení hadic, hamer box, okno, lešení, na kterém se hasiči museli jistit a vytáhnout nahoru závaží, překonání pásu pneumatik, smotání dvou hadic B, přenesení závaží, 8 převalení traktorové pneumatiky, překonání dvoumetrové bariéry a nakonec přemístění 80 kilogramů těžké figuríny po vyznačené trase. Pak už si jen vyběhnout kopeček, zastavit časomíru a padnout na žíněnku.

V dopoledním slunci to kluci jednoduché neměli, přesto bojovali jako lvi a domácí favorit Martin Kopecký předvedl očekávanou kvalitu i čas, nad kterým ostatní závodníci i fanoušci jen obdivně pokyvovali hlavou. Tak skvělý výkon je ale vždy velkou motivací a hnacím motorem. A asi i díky tomu se všem závodníkům vedlo skvěle.

Dokud nezačalo okolo poledne nad strážovským náměstím pršet a blýskat se. Na lepší časy? No, takový Martin Pešek, který běžel ve vytrvalém slejváku, by mohl vyprávět. A nejen on… Ale nikdo se nezalekl, nikdo neodstoupil, nikdo to nevzdal. Pravda, někteří bojovníci raději vzdali boj s mokrou bariérou, která se stala poměrně nebezpečnou záležitostí, ale to jim nikdo nemohl mít za zlé. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a ve zdraví dosáhnout cíle.

Celá soutěž se nesla ve znamení toho, jestli se někomu podaří překonat Martinův čas. Neatakoval ho však ani další favorit a vítěz z Dílů Pavel Kouřík ani další výrazná osobnost celé Šumavské ligy Antonín Rendl.

Pravda je, že ať se všichni z kluků snažili sebevíc, nikdo z nich nesklidil takový aplaus jako jediná žena v soutěži, skutečně skvělá Hanka Havlíčková, která zazářila už v Plánici. Statečně zdolala celou trasu bez zaváhání a některé závodníky dokonce předběhla.

Krátce po páté hodině, po sečtení všech výsledků i z předchozích kol, se konalo slavnostní vyhlášení celé soutěže. Nebylo žádným překvapením, že se vítězem stal domácí Martin Kopecký, na druhém místě skončil Pavel Kouřík z Dílů a na třetím Antonín Rendl z Pelechů. Stejně obsazené pohárové pozice byly i v rámci celé ligy. Tito tři muži jsou vážně železní a svá umístění získali oprávněně.

Je to boj, co si budeme povídat, ale zároveň se kolo od kola mezi jednotlivými soutěžícími prohlubuje přátelství, respekt a úcta. Také sounáležitost a pochopení, protože v konečném výsledku to, co diváky skutečně bere za srdce, je pohled na soupeře, kteří do cíle dobíhají se závodníkem, aby mu pomohli z těžké výstroje a podali vodu pro osvěžení. Je to jednoduchá rovnice, i když soupeří jeden s druhým, pojí je láska k hasičskému řemeslu, které je odjakživa s pomocí druhým spojeno.

Již nyní se všichni můžeme těšit na příští ročník Šumavské ligy. Na další zajímavá klání, na nové překážky a nové soutěžící, na další skvělé zážitky a hlavně setkání. Některé přátele, například chlapce z dalekého Brandova, uvidíme zase až za ten rok. A v tom je šumavská hasičská liga krásná!

Když už je zase jeden ročník za námi, dovolte mi, abych poděkovala všem, co s ní mají co dočinění. Těm, co měli na začátku ten báječný nápad, všem, co se jakkoli podíleli na organizaci na jednotlivých místech konání soutěží a jmenovitě za organizaci nedělního závodního dne ve Strážově zejména Martinovi Kopeckému, Danovi Chalušovi a Hance Havlíčkové, kteří byli celou dobou na nohou a nedopřáli si ani chvíli odpočinku. Klobouk dolů vám i dalším vašim pomocníkům. Vznikla nová tradice, která stmeluje lidi, vytváří nová přátelství a takovou je třeba podporovat i do budoucna.

Závěrem bychom chtěli poděkovat našim sponzorům za velkou pomoc při pořádání naší ligy.

Sponzoři: Dräger, VOCHOC, Jan Látka, Pavel Strolený, Požární výzbrojna, Kooperativa a další.

S velkou úctou ke všem zúčastněným,
Ivana Roubová
SDH Plánice
Sdílet
Přiložené soubory
Strážov výsledky.pdf zobrazit online PDF 226 kB
Šumavská liga.pdf zobrazit online PDF 391 kB
Seriál: Šumavská liga v disciplínách TFA