Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům v Dubaji stojí v garážích moderní technika, stanic je devatenáct

Požární ochrana v emirátu Dubaj spadá pod Civilní obranu Dubaj (Dubai Civil Defence) a je součástí organizace krizového řízení obdobně jako v dalších 6 emirátech, které tvoří autonomní oblasti Spojených arabských emirátů.

Civilní obrana má za cíl ochranu životů, majetku a životního prostředí a poskytuje rychlé a profesionální služby svým občanů i návštěvníkům emirátů. Při tom efektivně využívá svěřené lidské a materiální zdroje, aby v rámci svých úkolů CO dosáhla co nejlepších výsledků. Jednotky dubajské civilní obrany jsou povolány v případě nouze vytočením tísňové linky 997.

Kromě klasických úkolů jednotek PO jako je hašení a záchrana osob má dubajská CO na starosti také pyrotechnický průzkum, zneškodňování výbušnin, kontrolu a údržbu požárního vybavení a zařízení ve veřejných budovách a organizování dobrovolnické pomoci v případech potřeby.

Dále také vzdělává a informuje veřejnost v oblasti PO, CO a v případech s tím souvisejících mimořádných událostí. V rámci této aktivity také zajišťuje preventivní opatření, tak jak ho známe u nás. Podobně jako u nás se jednotky účastní obnovy postižených oblastí a zajišťují obnovení občanské vybavenosti a služeb po živelních pohromách.

V neposlední řadě oddělení dubajské civilní obrany dohlíží na provádění průmyslové bezpečnosti jak v průmyslových, tak komerčních zařízeních k zajištění požárně-preventivních opatření v rámci soukromých i veřejných služeb.


Osobně jsem navštívil stanici dubajské civilní obrany AL RAS nedaleko ústí Dubai Creeku do moře. Stanice je nově vybudovaná a na všem zde je vidět dostatek finančních prostředků. Kromě ní je ve městě další 18 stanic, včetně námořní záchranné jednotky.

Záchranná služba a sanitky jsou sice dislokovány také na těchto stanicích, ale organizačně jsou samostatnou složkou, která spadá pod Dubajskou společnost pro záchranné služby (dříve to bylo nesmyslně rozděleno mezi dubajskou policií a Ministerstvem zdravotnictví.

Hasiči slouží stejně jako u nás 3 směny na 24 hodin, avšak v sousedním Ománu prý slouží systém 2 směny na 24 hod, takže po odsloužené směně mají hasiči pouze jeden den volna. Technika je na výborné úrovni, jak je ostatně vidět na fotografiích.

V garáži stojí pouze nové vozy zahraniční výroby (Chevrolet, Mercedes-Benz) s těmi nejdražšími nástavbami (Rosenbauer). Zajímavostí je velká reklamní kampaň s hasiči, kterou lze vidět na reklamních plochách ve městech, podél dálnic, v metru apod. Na stanici jsem při odchodu nafasoval hromadu letáků, ročenku, brožury a služební triko.

Pro Požáry.cz
Jakub Morávek
Chrudim

Zdroj:
www.dcd.gov.ae/aboutus.php
 www.ambulance.gov.ae/…bout-us.aspx
Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče