Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil Královéhradecký a Pardubický kraj, podpořil místní policisty a hasiče

Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek 4. září 2014 navštívil policisty a hasiče v Holicích na Pardubicku. Spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou jednal také na krajských ředitelstvích policie a hasičů Královéhradec­kého kraje.

Další investice do techniky nebo akceschopnosti bezpečnostních sborů, potírání všech forem kriminality a finanční prostředky na platy, to byly základní body, o kterých Milan Chovanec debatoval s policisty a hasiči v Pardubickém a Královéhradec­kém kraji.


Ministr vnitra se v Pardubickém kraji zajímal zejména o bezpečnost. Jeho první kroky proto směřovaly na požární stanici v Holicích. Ministra vnitra Milana Chovance pozdravil plk. Miroslav Kvasnička, ředitel HZS Pardubického kraje a velitel stanice npor. Vítězslav Felcman. Jelikož na stanici sídlí i Obvodní oddělení Policie ČR Holice, uvítání se za policisty ujal plk. Jan Švejdar, ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

Ministr vnitra si nejprve v doprovodu obou krajských ředitelů prohlédl hasičskou stanici a oddělení policie. Poté se v debatě se sloužícími hasiči a policisty hovořilo o vybavenosti požárních stanic a policejních oddělení, početních stavech i o navýšení peněz.

Zdůrazněna byla páteřní komunikace I/35, na kterou právě hasiči z Holic často vyjíždějí k těžkým dopravním nehodám. Stanice Holice je vybavena jedním vozidlem CAS 32 T 815 rok výroby 1985 a jedním vozidlem CAS 15 DN Mercedes s rokem výroby 2008. Jako velitelské vozidlo má k dispozici velitel stanice Škodu Felicii rok výroby 2000. V těchto dnech má jednotka k dispozici zcela nové vyprošťovací zařízení od firmy Holmatro.

Hovořilo se také o platech hasičů a policistů. „Již v listopadu by měli příslušníci pocítit navýšení platů o 3,5 % a od ledna příštího roku pak dorovnáme do 5%,“ ujistil hasiče a policisty ministr vnitra. Platy policistů a hasičů by tak měly vzrůst, aby se dorovnala jejich reálná mzda na úroveň z roku 2010. Tehdy klesly právě o osm procent.

Dalším tématem byly uniformy. „Je nutné, abyste byli řádně oblečeni, aby se vybírali kvalitní firmy, nelze na vás oblečení pouze zkoušet,“ dodal Chovanec.

Ministr na závěr krátkého setkání poděkoval hasičům a policistům za jejich práci a popřál jim šťastné návraty: „vracejte se vždy ze zásahů v pořádku a ve zdraví.


Delegace premiéra a ministra vnitra se během své pracovní cesty setkala s představiteli Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje v čele s ředitelem plk. Františkem Menclem. Setkání proběhlo v budově Krajského operačního a informačního střediska HZS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové – Plačicích.

Během krátké návštěvy ředitel seznámil přítomné s organizační strukturou a výjezdovou činností HZS Královéhradeckého kraje. Premiér s ministrem si prohlédli operační středisko, zavítali také do prostor pobočné stanice hasičů a za doprovodu ředitele Zdravotnické záchranné služby Jiřího Maška do výjezdového střediska záchranné služby.


Je důležité získávat pro policisty a hasiče neustále další prostředky na investice ze strukturálních fondů EU, což se nám v poslední době začalo dařit.

zdůraznil při diskusi s příslušníky bezpečnostních sborů ministr a dodal, že stále platí záměr důrazně postupovat proti jakékoliv formě trestné činnosti

Ujistil jsem policisty, že důležité nejsou jen velké a mediálně vděčné kauzy, ale i tzv. drobná kriminalita, na kterou v žádném případě nesmíme rezignovat. Řešit prostě musíme všechno, jen tak se budou lidé v ulicích cítit bezpečně.

Kromě investic do moderního vybavení a každodenní pracovní praxe ministr vnitra otevřel také téma navrácení finančních prostředků, které bezpečnostním sborům vzala vláda Petra Nečase. Milan Chovanec slíbil, že udělá vše pro to, aby se policistům a hasičům vrátily platy co možná nejvíce na původní úroveň.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations
Ministerstvo vnitra
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Seriál: Návštěvy ministra