Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči předali obcím další elektronické sirény, dostalo je deset obcí na Bruntálsku

Celkem 10 moderních elektronických sirén, které mohou i „mluvit“, prověřili a předali do provozu během úterý a středy 21. a 22. 10. 2014 příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) zástupcům necelé desítky obcí na Bruntálsku. Novou sirénu tak mají například obce Břidličná, Dvorce, Dívčí Hrad, Lomnice, Petrovice, Rýmařov, po dvou Město Albrechtice a Úvalno.

Posledních 16 plánovaných zařízení budou hasiči předávat v okrese Bruntál ve druhé polovině listopadu 2014. Celkem 3 nové koncové prvky varování obyvatel pak bude mít Rýmařov, další půjdou například na různé objekty v okresním městě.

V okresech Frýdek-Místek, Nový Jičín a Karviná hasiči z HZS MSK loni předali obcím do provozu 92 nových elektronických sirén. Letos na podzim předali dalších 21 nových sirén obcím ze tří zbývajících okresů – Ostrava-město, Opava a Bruntál.

Na konci roku 2014 tak bude v Moravskoslezském kraji v provozu celkem úctyhodných 785 koncových prvků varování, z toho 351 rotačních motorových sirén, 344 elektronických („mluvicích“) sirén a 90 obecních rozhlasů. Je to nejmodernější a nejhustější krajská síť v rámci ČR.

Hasiči je pořídili především z peněz Evropské unie – z operačního programu životní prostředí (zaměřeného na protipovodňová opatření), celkem za 41 (23 mil. FM, NJ, KA +18 mil. OV, OP, BR) milionů korun. EU hradí 85 % projektu, zbytek jde ze státního rozpočtu ČR. Umístění sirén se velmi pečlivě vybíralo. Do projektu, který začal v roce 2009, patří také realizace digitálního povodňového plánu a nákup celkem 18 mobilních sirén pro jednotky HZS MSK.

Přečtěte siVIDEO: 26 nových elektronických sirén už mluví na občany Moravskoslezského kraje, lze je ovládat i z mobilu

Elektronické sirény jsou umisťovány především na obecních budovách (radnice, základní a mateřské školy, hasičské zbrojnice, kulturní domy, domy s pečovatelskou službou, bytové domy, domy služeb, pošty). Lze z nich pouštět jak klasické varovné signály (požární poplach, všeobecná výstraha a další), tak předem naprogramované hlasové zprávy v souvislosti s aktuální mimořádnou událostí.

Zařízení lze ovládat jak dálkově z krajského operačního střediska hasičů (které je součástí Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje v centru Ostravy), tak přímo u sirény pomocí tlačítka, nebo ovládáním na terminálu.

Velkým usnadněním je ovládání pomocí mobilního telefonu i mimo objekt, kde jsou siréna a její komponenty instalovány, třeba z tepla domova či ze služební cesty. Jediným limitem pro hovor z mobilního telefonu je délka 3 minut. Oprávnění k obsluze a takovému volání má v každé obci až 5 osob, obvykle starosta, jeho zástupci a šéf krizového štábu, může to být i velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Siréna má i funkci místního rozhlasu – lze pomocí ní (mikrofonem či mobilním telefonem) informovat o všem, co je pro obec důležité, třeba o odstávce pitné vody, poruše plynu, odvozu odpadu, nebo o výsledcích místního fotbalového týmu. A hasiči nabádají, aby se činnost sirén prověřovala často i tímto způsobem.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Předávání nových elektronických sirén