Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2015: Účastníci vstupují do druhého dne, první noc si vyzkoušeli spolupráci mezi sebou

Do rekreačního středisko Máj na Plzeňsku se v úterý 15. září 2015 sjelo několik desítek účastníků již 16. ročníku cvičení Rescue Patrol. Dorazili hasiči profesionální i dobrovolní, zdravotníci, záchranáři, psovodi, lezci, studenti, figuranti a letos nechybí ani příslušníci armády – ti dorazili dokonce s jeřábem a velkým technickým kontejnerem.

Zastoupena není jen Česká republika, jako již tradičně dorazily také týmy ze Slovenska a Německa. Pokud připočteme ještě několik desítek figurantů, komisařů, organizátorů a fotografů, okolí Plzně a Kaznějova před sebou má nabitý týden (cvičení končí v neděli).

Po úvodních organizačních informacích se pomalu setmělo a na všechny účastníky čekala první ostrá akce. Aby se všichni dobře poznali a naučili se spolupracovat, bylo vytvořeno šest týmů, „náhodně“ zmixovaných ze všech účastníků. Každý tým tak měl lezce, zdravotníka, hasiče, vojáka…

Na půlhodinových stanovištích pak čekaly zajímavé úkoly.


„Pomozte prosím kolegům, zasáhl je při naší práci elektrický proud při opravě sloupu vysokého napětí“, uvítal pracovník elektrárenské společnosti velitele zásahu u prvního zásahu. „Rozhodně na místě potřebují pohotovostní službu elektráren“, začal vypočítávat velitel zásahu. Dostalo se mu jen odpovědi „Ale to jsme právě my…“


U řeky nedaleko už čekal majitel psíka, který se kvůli své hravosti dostal až na druhou stranu řeky a rozhodně se mu nechtělo zpátky. Úkolem družstva – a hlavně lezců – bylo připravit bezpečnou cestu pomocí lan na druhou stranu řeky. Tu po všech členech týmu absolvoval ve speciálním popruhu také pes.


„Valit“ do porodnice s těhotnou manželkou se vymstilo řidiči dodávky, cestou totiž naboural a ještě ke všemu srazil kolemjdoucího. Zdravotníci si tak kromě přesvědčivě rodící manželky museli poradit také s manželem v bezvědomí a nekomunikující osobou před autem.

A aby toho nebylo málo, porod rozhodně nebyl bez komplikací…


Jen o malý kousek dále probíhaly závody BMX a jeden z jezdců své kolo nezvládl a ve vysoké rychlosti sejmul skupinku přihlížejících. O dvanáct zraněných se všichni zasahující i navzdory naprosté tmě vzorně postarali.


Odpočinkovou půlhodinu pak strávil tým v přednáškové místnosti, kde se všem členům dostalo odborné přednášky.


Dnes dopoledne, 16. září 2015, probíhají zajímavé přednášky a na další zásahy se všichni účastníci mohou těšit jen chvíli po obědě. Co je čeká? Na to se podíváme v příštím článku.

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol