Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2016: Na zřícenině hradu Kyšperk se při bojové hře ztratila část týmu, lidé padali z hradeb

Zřícenina hradu Kyšperk posloužila ve čtvrtek 8. září roku 2016 jako místo dalšího zásahu náročného cvičení Rescue Patrol 2016. Námětem byla týmová bojová hra, při níž došlo neopatrností k pádu několika osob z hradeb.

Zatímco pod zříceninou leželi naříkající a umírající lidé, další skupinka se rozhodla prozkoumat suterén bývalé obytné věže. Nepočítali však se závalem, který jim odřízl normální cestu zpět.

Zasahující jednotky musely prozkoumat terén, najít všechny zraněné a roztřídit je metodou START. Transport zraněných osob lesní cestou k místu, kam se sanitky dostaly nejdále, samozřejmě nepatřil k těm jednoduchým.

Lezci – a odvážní zdravotníci – museli také slanit do sklepení a poradit si s náročnou záchranou astmatika a jeho zraněné přítelkyně právě ze suterénu bývalé věže.

Hrad Kyšperk, který se ve středověkých pramenech obvykle nazývá Geiersberg, případně Supí hora, byl postaven na ostrohu orientovaném severojižně a střeží cestu od Unčína k vrcholům Krušných hor. Byl od ní oddělen do skály vytesaným příkopem, přes který v minulosti jistě vedl most. Na druhé straně cesty, odděleně od hradu stávala osamocená okrouhlá věž.

Hrad má protáhlý půdorys s vyvýšenou severní částí, v níž při severním okraji stál hradní palác. Z hradeb a bran dolního hradu nezbylo téměř nic, velká věž a hradní palác jsou v troskách. Zřícenina hradu je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Wikipedia.org – Kyšperk (hrad, okres Teplice)

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol