Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2016: Evakuace školy, záchrana osob z lanovky i teplického vodojemu byly zásahy druhého dne

Po oficiálním zahájení cvičení Rescue Patrol 2016 se všichni účastníci vrátili zpět do kempu, kde několik jednotek ale nevydrželo dlouho. Připravena totiž byla simulace požáru na základní škole v Chabařovicích.

Školník zpozoroval ve sklepě požár – a aby to ho nebylo málo, krátce po doběhnutí do ředitelny, kde celou věc oznámil, zkolaboval. Kromě skupin účastnících se cvičení tak na místo zamířila i posádka městské policie, která disponuje defibrilátorem. Ti k události jeli jako k ostrému zásahu.

Zatímco hasiči likvidovali požár v přízemí, zdravotníci společně s městskou policistkou oživovali v ředitelně školníka. Ten bohužel nepřežil, ale osud měl zpečetěný již dle scénáře.

Odpoledne po obědě, pak všichni zamířili na Komáří vížku, která je se svou délkou necelých 2,5 kilometrů nejdelší lanovkou ve východní Evropě bez mezistanice. Celkem 88 figurantů, i z řad účastníku Rescue Patrolu, uvízlo v rámci taktického cvičení Hasičského záchranného sboru v sedačkách a nemohli sami dolů.

Na místo tak zamířili hasiči i členové horské služby a ze všech sedaček postupně uvízlé osoby spustili. Vylézt na nejbližší stožár a spustit se k nejbližší sedačce či rovnou vylézt k osobám pomocí lana nebylo pro trénované hasiče a záchranáře žádným problémem.

Po krátkém odpočinutí v kempu už ale jednotky do terénu vyjížděly znovu. Tentokrát se účastníci cvičení Rescue Patrol 2016 rozdělili na dvě skupiny – připraveny byly dva simultánní zásahy.

Teplický vodojem, orientační bod viditelný z velké dálky, byl jedním ze zásahů. Uvnitř došlo při provádění údržby k chemické reakci rozpouštědel a inhalační otravě dělníků, ti při pokusu o útěk také popadali z vnitřních ochozů a lezci je po základním stabilizování museli transportovat.

Před půlnocí se pak týmy prohodily, druhým zásahem za tmy byl výbuch tlakových lahví při jejich likvidaci, došlo i k zahoření trávy a dřeva v okolí. Zasahující museli propátrat blízké i široké okolí, transportovali je na zdravotnické stanoviště, kde se jim dostalo přiměřené péče

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol