Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2012: V České Kamenici zasahovali záchranáři i hasiči u mnoha tragédií

Ve dnech 12. – 16. září 2012 proběhl v České Kamenici a okolí 13. ročník mezinárodního záchranářského cvičení Rescue Patrol, různorodých zásahů se účastnili zasahující nejen z České republiky.


Cvičení bylo určeno pro všechny složky IZS, záchranné týmy ze zahraničí (letos se cvičení zúčastnili kolegové z Německa a Slovenské republiky), studenty vyšších zdravotnických škol i dobrovolné organizace a bylo zaměřeno především na mimořádné události s velkým výskytem poraněných osob a na mimořádné události probíhající ve ztížených podmínkách.

Dopoledne byla věnována teoretickým seminářům, odpolední a noční hodiny pak zásahům. Již tradičně se cvičení zúčastnily také firmy nabízející vybavení pro záchranáře, které představily jak nejnovější vybavení, tak umožnily nákup vybavení za velmi výhodné ceny.

Akce je každoročně zařazena do kreditního systému vzdělávání České asociace sester a záštitu nad ní převzali hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a Bc. Martin Hruška, starosta města Česká Kamenice.

POŽÁRY.cz jsou tradičním mediálním partnerem cvičení, situaci jsme každodenně sledovali a přinášeli jsme aktuální informace.


12.09.2012 – Den první, aneb tři zásahy na rozehřátí

Dnes odpoledne byl vyhlášen všem zúčastněným první poplach, v silech s obilím nedaleko od centra České Kamenice oznamovatel nahlásil pět zraněných osob, dvě z nich měly utrpět zranění pádem z výšky, další tři se „pouze“ nadýchaly kouře.

Zachránit osoby z horních pater v silech nebyl navzdory nefungujícímu výtahu až takový problém, hasiči i zdravotníci se však pořádně zapotili při záchraně pracovníka, který propadl až na dno sila.

Po zdravotním zabezpečení byl člověk vážící 140 kilogramů (i s výstrojí! :-) pomocí lan vytažen na nejbližší spojovací můstek a následně opět za pomoci lan transportován dolů do sanitky.


Krátce po sbalení veškerého materiálu do zásahových automobilů byla nahlášena další událost, tou byl výbuch tlakových lahví v nedalekém areálu Benar.

Vyrazila opět všechna zásahová technika. Při příjezdu zasahujících na místo se ozvala ohlušující rána (která vyděsila i nicnetušící figuranty) a prostory zahalil dým, včetně hustého a černého kouře z komína.

V průběhu zásahu nalezli hasiči, psovodi a záchranáři více než dvě desítky osob. Nejkomplikovanější záchranou se ukázala situace, při které se ke zraněným dalo dostat pouze jedním stropním otvorem; po upevnění do speciálních nosítek museli být vytaženi za pomoci lan do vyššího patra a následně vyneseni ven.


Ani poslední zásah prvního dne na sebe nenechal dlouho čekat, po večeři vyjeli záchranáři opět do terénu. Tísňová linka přijala informace o osobě, která zanechala dopis na rozloučenou a odešla spáchat sebevraždu do nedalekého lesa.

Psovodi ve spolupráci s ostatními zasahujícími vytvořili rojnice a les prohledali. Nalezené oběšené osobě už ale pomoci nemohli…


13.09.2012 – Den druhý, aneb přihořívá a přilétává

Krátce po 13:00 byl záchranářům ohlášen první čtvrteční zásah – pád letadla na trase Praha – Berlín s velkým množstvím zraněných. Hasiči po příjezdu na místo uhasili hořící vozidlo – požár v něm bohužel jedna osoba nepřežila.

Následně záchranáři začali s tříděním zraněných a jejich ošetřením a transportem mimo ohrožení. Že se nemusí jednat o až tak nereálný zásah dokládá například zkušenost z roku 1972, kdy se „nedaleko“ jedno letadlo zřítilo.


Dva lidé nakažení tuberkulózou se sebrali a opustili uzavřené oddělení místního sanatoria, bylo následně na účastnících cvičení, aby je nalezli a zajistili.


Kameničtí šermíři před setměním na nádvoří zámku trénovali na příští slavnosti a kvůli neopatrné manipulaci se střelným prachem došlo k výbuchu a zranění několika cvičících včetně dětí.

Ošetření nezabralo zasahujícím více než pár minut.


Až do nočních hodin zaměstnal zasahující jednotky zával ve válečné podzemní továrně, v podzemí totiž zůstala celá skupina návštěvníků. Někteří byli prochladlí, někteří více či méně zranění a celý zásah komplikovalo celkové zakouření a zadýmení.


14.09.2012 – Den třetí, střelba na konferenci a náročné zásahy v terénu

Pátek začal hrozivě. Na poklidné konferenci o AIDS v kině v České Kamenici se ozývá střelba a za řevu náboženských hesel se mnoho účastníků kácí k zemi. Někteří mrtví, někteří přežívající, někteří rodící a někteří se schovávají kam to jen jde.

Rychlá zásah policistky, která šla okolo kina, situaci zdánlivě řeší a proti útočnici s křížem v ruce pohotově zasahuje. Útočnice, jak teď už víme, se sesouvá s čistým průstřelem k zemi a za utichajícího chroptění umírá.

To už ale na místo přijíždí záchranáři a pouští se do průzkumu budovy a ošetřování všech, kteří potřebují. Konference byla o AIDS, což pro zasahující znamená zvýšenou opatrnost.


Po obědě pak už všichni najíždí ke kamenickému koupališti a zřejmě ještě neví, co je čeká, protože jinak by dozajista zůstali na hale :-)

Náročnou cestu v terénu s pěti stanovišti si postupně dává pět družstev.

Pád z podvěsu vrtulníku po odříznutí lana hodně bolel jak letecké záchranáře, tak pacienta na nosítkách. Úkol zní jasně, zachránit.


Další stanoviště je oddechové, komu by přeci vadilo slanit z neznámé skály do dvacetimetrové hloubky. Aneb jak naše redakce zaslechla na místě, „výšek se bojím, ale hloubky jsou v pohodě“.


Ze skalního útvaru „Ponorka“ se ozývají hlasy a volání o pomoc. Víc bohužel svědek, který zavolal na tísňovou linku, neví. Už je na přítomném družstvu, aby zajistili všech pět zraněných, včetně těch, kteří spadli do úzkých škvír a rozhodně jim není tak příjemně jako v posteli.


Když padne strom na záda, bolí to. Hodně to bolí. A je zase na záchranářích, aby dotyčnému pomohli, protože ten se nemůže po úrazu páteře ani hýbat, natož mluvit.


Poslední stanoviště, které naše redakce (z důvodu náročné cesty terénem) nestihla nafotit, bylo přímo na koupališti – instruktor se žákem trénovali potápění, když v tom vedoucí dostává infarkt a žák začíná zmatkovat.


15.09.2012 – Den poslední a hromadná nehoda v centru České Kamenice

Posledním zásahem, kterého se však účastnily jen vybrané týmy, skončilo českokamenické cvičení Rescue Patrol 2012.

Po nehodě několika osobních vozidel, kdy situace nevypadala nijak vážně, se při nakládání jednoho z vozidel na „podval“ přiřítil v dalším autě šílenec a zranil jak řidiče předchozí nehody, tak i pracovníky asistenční služby.

Bylo pak na záchranářích, aby všem pomohli.

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol