Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vybíráte nový hasičský prapor? Poradíme vám, jak na to

Možná stojíte před významným rozhodnutím – plánujete pro svůj hasičský sbor výrobu nového praporu. Při jeho výběru je ale potřeba myslet na spoustu věcí, které byste neměli opomenout, nebo je důkladně zvážit. Přeci jenom, krásný ručně vyšívaný skvost z těch nejkvalitnějších materiálů, vám bude dělat společníka až 200 let.

Taková je totiž životnost slavnostních exkluzivních praporů, které navrhuje a vyrábí firma Alerion starobylými a léty prověřenými postupy. Odborníci na heraldiku a tradiční zdobnou výšivku proto připravili návod, jak při volbě nového vyšívaného praporu postupovat.

Hasičský prapor je významným symbolem a ztělesněním hasičské jednoty, jedná se tedy o důležité rozhodnutí v životě každého sboru. Prapor spojuje své členy a vzdává hold jejich dlouholeté obětavé práci.

PhDr. Zdeněk Kubík, heraldik firmy Alerion

Grafický návrh aneb hasičský prapor musí být originál

Některé sbory vědí, že chtějí nový prapor, ve všem ostatním se pak s důvěrou spolehnou na nás. Spousta hasičů totiž už naši firmu zná, stejně jako naši práci, kterou viděli třeba u jiných sborů. Je za tím i 15 let praxe, během kterých jsme jen pro naše hasičské spolky v České republice vyrobili přes 500 praporů.

Někdy se stává, že se sbory inspirují již vyrobenými prapory z galerie Alerionu na webu nebo v katalogu a chtějí prapor stejný. To jim rozmlouváme. Nechceme, aby se prapory duplikovaly. Vždy společně hledáme řešení. Ukazujeme a navrhujeme další možnosti, odlišnosti a nuance jednotlivých grafických motivů, abychom prapor odlišili a ten se tak stal skutečným originálem.

Nepodceňujte výběr materiálu

Výběr materiálu do celkového vzezření praporu výrazně promluví a jeho vzhled dokáže výrazně pozvednout.

Našim klientům tradičně nabízíme možnost vybrat si ze čtyř druhů materiálů, samet exclusive je přitom nejhonosnější,

vysvětluje Tomáš Pokorný.

Každá profesionální firma by měla vždy připravit prezentaci a sboru materiály ukázat, aby měli možnost si je osahat a rozhodnout se, která látka bude nejvíce vyhovovat potřebám sboru.

Materiály, které nabízí Alerion a jejich výhody

  • Satén – je lesklý a odráží světlo, velmi výrazný a nápadný
  • Samet – s jemným nízkým počesem, pololesklý
  • Samet premium – má vyšší počes, je matný, pohlcuje světlo a působí důstojným dojmem
  • Samet exclusive – nejvyšší počes s těžkým a hutným chloupkem, má vysokou gramáž materiálu, z nabízených materiálů je nejhonosnější

Díky speciálně střižené výztuze se prapor neprověsí

Správný prapor musí držet tvar a při vyvěšení nesmí působit jako „kus hadru na tyči“, který se prověšuje, a koukají z něj nitě.

To zaručí speciálně střižená výztuha, kterou jsme v dílnách Alerionu vyvíjeli postupně pět let a dnes je nezbytnou součástí každého originálního vyšívaného praporu. I to zaručuje věhlas našich produktů nejen v České republice, ale také například v Rakousku, Německu, Švýcarsku nebo až v daleké africké Angole,

vysvětluje Tomáš Pokorný.

Vybírat můžete z více druhů výšivek

Svou roli hraje i náročnost a kvalita výšivky – rozlišujeme aplikovanou výšivku, plnou plošnou výšivku, malbu jehlou, řetízkový steh, různé úrovně stínování a podobně. Používají se také různé metody jako krumplování, štepování, rozličné prýmky a další zdobení.

Výrazných efektů dosahujeme použitím metalického vyšívacího hedvábí, zejména stříbrného a zlatého. Jen ty nejlepší a nejzkušenější z našich vyšívaček ovládají malbu jehlou. Touto nejdokonalejší a nejhodnotnější technikou vyšívaní dokážou plasticky vykreslit a vystínovat motivy praporu tak, že se stávají doslova živoucími.

Jaké barvy se k hasičskému praporu nejlépe hodí?

Co se týče výběru barev praporu, nejčastěji volí hasičské spolky typické barvy – červenou a modrou, jakožto symbol ohně a vody. Možné jsou ale i jakékoliv jiné barvy. V posledních letech se staly velmi populární odstíny tmavě modré inkoustové a tmavě červené bordó. Ty působí hutným dojmem a zajistí ještě důstojnější vzezření.

Méně tradiční, ale o to zajímavější jsou prapory, kde je použita základní barva materiálu v odstínu smetanově bílé,

doplňuje Tomáš Pokorný.

Co patří na přední a zadní stranu praporu?

Pro přední (avers) i zadní (revers) stranu praporu jsou typické zdobné obvodové linky a rohové motivy např. lipové ratolesti, rostlinné motivy a hasičské symboly.

Na tyto prvky praporu máme zpracovaný katalog motivů, ze kterých si může sbor vybrat. Od našich klientů ale vítáme i zcela nové návrhy a náměty, dokonce je doporučujeme, protože díky nim se prapor stává jedinečným. Mezi takové patřil například nejúspěšnější prapor SDH Nové Hvězdlice, který vyhrál opakovaně titul soutěže O nejkrásnější hasičský prapor roku.

Přední strana praporu

Na přední stranu praporu (avers) se obvykle vyšívá hasičský znak, který v sobě může nést lipové listy, sekyrku, žebříky, přilby, hadice, proudnice a další hasičské náčiní, jež bývá znázorněno v různých grafických stylizacích. Sbory také často využívají oficiální znak Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska s velkým státním znakem ČR.

Stává se, že státní znak pak nahradí konkrétním znakem obce, městyse či města, kde sbor působí. Kromě hasičského znaku se na přední straně dále objevuje oficiální název sboru, letopočet jeho založení nebo rok pořízení praporu.

Díky našim znalostem historie a možnosti přístupu do archivů jsme jako jedni z mála schopni hasičům do praporu umístit historický hasičský znak, který odpovídá době vzniku sboru i jeho regionu (např. První republika, Rakousko-uherská monarchie apod.), samozřejmě pokud o to má sbor zájem a chce se touto historickou cestou vydat,

vysvětluje Tomáš Pokorný.

Zadní strana praporu

Zadní strana praporu (revers) náleží tradičně postavě sv. Floriána a místní historické dominantě. Sbor však může zvolit i jiného světce. Na místo sv. Floriána si tak může nechat vyšít např. sv. Václava, sv. Michala nebo sv. Kryštofa se svými atributy.

Právě postavy světců patří k nejpůsobivějším částem vyšívaného praporu. Na nich nejvíce vyniknou detaily zručné a doslova mravenčí práce uměleckých vyšívaček. Jen nejlepší z nich dokážou z předlohy vytvořit mistrovské dílo. Součástí zadní strany praporu jsou i typická hasičská hesla, která jsou vyšita ozdobným písmem.

Jak je to s rozměry praporu?

Dnešními nejtypičtějšími rozměry praporu je velikost 100×150 cm. Repliky praporů se dělají po vzoru těch původních historických, často v rozměrech 120×170 cm. Existuje i doporučující metodický pokyn SHČMS, který říká, jak by měly hasičské prapory vypadat. Naštěstí se skutečně jedná pouze o doporučení a podoba praporu tak není pevně stanovená. Díky tomu se jednotlivé prapory odlišují a každý z nich je originálem.

Více informací o doporučeních můžete čerpat na webu dobrovolných hasičů .

Zajímavostí je, že na Slovensku se vyrábějí i prapory v diagonální orientaci grafické podoby, tedy úhlopříčně. Při zavěšení praporu se v jeho cípovitém tvaru „ukáže“ grafika vodorovně, tedy nejlépe čitelně.

Nezapomeňte prapor naimpregnovat

Všem našim klientům doporučujeme prapor naimpregnovat proti dešti a prachu. Impregnaci praporů nabízíme jako jediní v České republice. Impregnace přitom zvyšuje trvanlivost a odolnost praporu až o desítky let,

vysvětluje Tomáš Pokorný z Alerionu.

Alternativní možnost a levnější variantu představuje saténový tištěný prapor, který je sice také reprezentativní, ale méně hodnotný, protože mu chybí právě tradiční výšivka. Může být ale alternativou pro sbor, který nemá na prapor větší rozpočet. Dobrá firma by ale měla vždy poradit, jak na nový prapor získat peníze. Existuje více možností a o nich jsme psali už v prvním díle našeho seriálu.

Důležité je i příslušenství

Při plánování výroby nového praporu byste neměli zapomenout ani na doplňky, neboť jen kvalitní, propracované a dokonale funkční příslušenství zajistí důstojnost každého hasičského praporu a vytvoří spolu s ním funkční celek. Samostatnou kapitolou je výběr odolné reprezentativní žerdi a hlavice, do které můžete na ručním papíře nebo USB disku uschovat poselství dalším generacím.

Hlavice žerdi může být vyřezávaná ve světlém i tmavém provedení, dále kovová s Českým lvem, Moravskou orlicí, Slezskou orlicí, s hasičskou přilbou nebo jinými hasičskými motivy, například lipovou lilií.

Mezi další nezbytnosti patří pláštěnka na prapor (pokud by při průvodu nebo slavnostní ceremonii pršelo), přepravní vak (hasiči často s praporem cestují na přehlídky, soutěže), kožený pás pro vlajkonoše (ručně šitý reprezentativní kožený pás ze silné tmavě hnědé nebo světlé kůže) nebo rukavice pro vlajkonoše (z jemné hovězí kůže, univerzální velikosti).

Samostatnou kapitolou jsou stuhy k praporům s textem o pořízení praporu či dalších významných výročí a událostech v životě sboru.

Oslovte zkušenou firmu, šetřit se nevyplatí

Správná firma má dostatek zkušeností s výrobou praporů. Důležité jsou její reference a záruky, které poskytuje.

My v Alerionu poskytujeme záruku na prapor 20 let, přičemž životnost praporu je až 200 let,

uvádí Tomáš Pokorný.

Zadat prapor domácí švadleně se i z tohoto důvodu nevyplatí. Umělecká výšivka je řemeslo, které se udržovalo po dlouhá staletí v klášterech, kde si jej předávaly nejzkušenější a nejzručnější řádové sestry po generace.

Sdílet
Seriál: Firma Alerion