Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro vyšívané prapory se jezdí do Brna, firma Alerion je vyrábí starobylými a léty prověřenými řemeslnými postupy

Možná právě dnes stojíte před významným rozhodnutím – plánujete pro svůj hasičský sbor výrobu nového praporu. Při jeho výběru je ale potřeba myslet na spoustu věcí, které byste neměli opomenout, anebo je důkladně zvážit. Přeci jenom, krásný ručně vyšívaný skvost z těch nejkvalitnějších materiálů, vám bude dělat společníka až 200 let. Taková je totiž životnost slavnostních exkluzivních praporů, které navrhuje a vyrábí firma Alerion starobylými a léty prověřenými řemeslnými postupy.

Prapory přežívají staletí díky výběrovým materiálům, ale především precizní a zručné práci vyšívaček, které do něj přenáší grafické motivy osobitým uměleckým ztvárněním. Brněnská firma Alerion se specializuje na výrobu praporů a vlajek těmito starodávnými řemeslnými postupy, bez jakéhokoliv podílu automatické výšivky. Bubínek s jehlou a nití vyšívacího stroje vede vždy ruka zkušené vyšívačky, a proto si je střeží jako oko v hlavě.

Motivy na látku jsou vypichovány po vzoru předků ručně inkoustem – žádnými předtištěnými šablonami, které se pak zašívají do výšivky, čímž z praporu uniká moment řemeslné hodnoty. Tato vyšší pracnost je zárukou skutečně originální a umělecké kvality výsledného praporu, který je pak opravdovým dílem s nenahraditelným podílem mistrovské ruční práce, díky níž vynikne plasticita výšivky i dokonalé stínování.

Na kus řeči do dílny

Annemarie Kubišová, umělecká vyšívačka společnosti Alerion

Jako absolventku dvou uměleckých škol mě i v soukromí baví kreativní činnosti a rukodělné práce. Jedním z mých velkých koníčků bylo a je vyšívání a šití. A právě proto jsem se rozhodla sebrat odvahu a vyzkoušet si profesi umělecké vyšívačky. Myšlenka jedinečnosti tohoto řemesla a mít možnost v něm pokračovat a předávat jej dále, mně zřejmě pomohla i v mých nelehkých začátcích. Ne vždy se totiž dílo povedlo, a proto bylo důležité neztrácet odvahu, vytrvat, zkoušet těžší a pracnější zakázky a brát je jako výzvu ke zdokonalování se. Na mé práci mě nejvíce baví kreativní proces tvorby. Každý znak a prapor jsou unikátní a s tím také souvisí i můj individuální přístup ke každé zakázce. Ať už se to tedy týká samotného počátečního plánování způsobu zpracování, za využití různých technik vyšívání, tak i samotné realizace. Výrobu hasičského praporu považuji ve své profesi stále za nejtěžší, a to z toho důvodu, že se při ní snoubí více technik najednou – malování jehlou, plnoplošná výšivka, aplikace, vyšívání textu a rohových i jiných motivů kovovou nití. Velmi mi záleží na tom, aby každý mnou vyhotovený prapor byl kvalitně zpracován a naplnil tak očekávání zákazníka. Závěr našeho povídání bych ukončila citátem, který dle mého názoru vystihuje toto jedinečné povolání: „Z řemesla se lze pozvednout k umění. Z fušování nikdy.“ – Johann Wolfgang von Goethe.

Michaela Ryzá, umělecká vyšívačka společnosti Alerion

Tato práce je pro mě skvělou příležitostí věnovat se kreativní tvorbě, konkrétně tedy vyšívání, které mě vždy bavilo. Člověk se v tomto oboru neustále učí, zdokonaluje se a tvoří stále lepší a složitější dílo. To vše korunuje myšlenka, která mě neustále žene dopředu, že vytvářím něco, co je skutečně hodnotné – symbol, který bude mít jednou svoji historii a příběh. Někdy je toto řemeslo pro mě skutečně náročné, například když mi práce na některém z hasičských praporů nejde tak úplně podle mých představ. Na druhou stranu, když i po těchto obtížích práci na praporu dokončím a vidím finální výsledek mého snažení, mám z něj velkou radost. Musím říci, že mám velké štěstí, že vykonávám profesi, která je zároveň i mým koníčkem a radostí.

Kvalitní příslušenství ocení především praporečník

Co všechno si sbor k praporu může pořídit? Každý profesionální vlajkonoš by měl mít prapor zavěšený na kvalitní žerdi, kterou po průvodu usadí do příslušného stojanu. Podporu a ulehčení při slavnostním průvodu mu zajistí kožený pás pro žerď a pár kvalitních rukavic. Pláštěnky a přepravní tašky usnadní přepravu praporu při akci a prapor ochrání před nepříznivým počasím. Efektním dojmem působí například také vylepšení žerdí zdobnými hlavicemi či pamětními hřeby se jmény dárců. Produkty pro praporečníky můžete zakoupit online na e-shopu Alerionu zde.

Dbáme na to, aby už při prvním pohledu dýchala z vyšívaných praporů a pamětních stuh jedinečná a unikátní atmosféra, která charakterizuje místní hasičský sbor, jeho historii, obec, krajinu i obyvatele, kteří tam žijí.

Myslíme si, že i to je jedním z důvodů, proč nám své prapory svěřuje k vyhotovení stále více dobrovolných hasičů – prapory od nás mají svou duši – a to nás pohání v naší práci a také nás zavazuje, abychom nesešli z cesty nositelů skutečných tradic a poctivého řemesla,

dodává Tomáš Pokorný majitel společnosti.

advertorial
www.alerion.cz
Sdílet
Seriál: Firma Alerion