Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče obléká DEVA

Redakce serveru POŽÁRY.cz navštívila ke konci první poloviny tohoto roku našeho předního výrobce ochranných obleků pro hasiče, firmu DEVA-FM. s.r.o.

Redakce serveru POŽÁRY.cz navštívila ke konci první poloviny tohoto roku našeho předního výrobce ochranných obleků pro hasiče, firmu DEVA-FM. s.r.o.



Vzájemný kontakt mezi serverem POŽÁRY.cz a firmou DEVA probíhal již několik měsíců, týkal se nejprve nových zásahových obleků pro dobrovolné jednotky kategorie JPO V, dále toho, co mají hasiči nosit pod zásahové oděvy a nakonec z toho vyplynula dohoda o návštěvě redakce přímo v sídle firmy. Termín návštěvy byl stanovený na 23. 6. 2009 v 10.00 hod. Tak se i stalo.

Přesně v deset stanula čtveřice redaktorů ve složení Martin Kavka, Václav Porkát, Petr Svoboda a téměř domácí Jakub Kozák u sídla firmy, které se nachází na adrese Collo-louky 2140, 738 02 Frýdek-Místek. Zde nás již očekával Ing.Zdeněk Mareš, obchodní ředitel DEVY.

Následovalo vzájemné seznámení a upřesnění programu požárové návštěvy. Byli jsme uvedeni do zasedací místnosti, která každého musí zaujmout na první pohled, neb v ní najdete snad celý výrobní a prodejní sortiment firmy, kterou by se slušelo i přes její všeobecnou známost alespoň ve zkratce představit. DEVA-FM působí na našem trhu již od roku 1993, kdy vznikla coby výrobce ochranných oděvů pro hasiče. Její oděvní produkty však dnes směřují i mimo hasičské sbory, výrobky se štítkem DEVA-FM používá také armáda, záchranná služba, policie, speciální pracovní čety našich energetických a petrochemických společností, prostě všude tam, kde hrozí riziko styku s plameny, sálavým teplem, chemikáliemi a dalším nebezpečím. Ochranné obleky jsou vyráběny z nomexových vláken a také i PBI Gold, posledním produktem je např. známý oblek TIGER, vyrobený z materiálu PBI Matrix, jenž má lepší parametry mechanické odolnosti oproti klasickému PBI Gold. Obleky mají pochopitelně i vlhkostní či tepelné bariéry, GORE-TEX je mezi hasiči věcí taktéž všeobecně známou. Z webových stránek se potencionální zákazník dozví další informace, jako např., že společnost také obdržela od firmy DU PONT visačku „Kvalifikovaný oblek z materiálu NOMEX®“ pro hasiče a průmyslové dělníky, kde součástí zkoušek byl také THERMO-MAN® – test v Ženevě. Nejnovější zásahový oblek TIGER Matrix byl testovaný na americkém PYROMAN manekýnu. To, že DEVA-FM vlastní již 13 let také certifikát ISO 9001, jistě nikoho nepřekvapí. Co se nomexových vláken týče, DEVA-FM je nabízí v šesti barevných odstínech, materiál PBI barvit nelze. Nejpopulárnějším oblekem je dobrovolnými hasiči hojně používaný FIREMAN III, u profesionálů jsou to zase obleky FIREMAN V či TIGER. Staniční PS II znají všichni. Obleky Záchranář II zase speciální USAR týmy HZS ČR a také profesionální hasiči SŽDC.

Tolik ve zkratce o firmě, jejíž strategií je vyrábět kvalitní výrobky z kvalitních materiálů, které poskytují vysoký stupeň ochrany a zároveň vysoký komfort pro uživatele. Po prohlédnutí vystavených obleků se přešlo na diskuzi s obchodním ředitelem, panem Marešem. Otázek bylo mnoho a první z nich se týkala za poslední dobu mediálně nejsledovanějších hasičských obleků, tedy BUSHFIRE. Náš server o nich přinesl poměrně obsáhlý článek, který je zkritizoval. Zástupce firmy nám některé věci osvětlil – certifikaci předchozích obleků se stejným názvem, které jsou ve výrobním programu firmy již od roku 2005, samotné materiálové složení, reflexní pruhy a došlo pochopitelně i medializování celé dodávky obleků, kdy bylo v jedné z reportáží vyjádřeno podezření, že celá zakázka nemusela proběhnout dle pravidel. DEVA-FM rezolutně veškeré nařčení, jenž se týkalo mimo jiné předzásobení nomexovou látkou atd. popírá. Problémy s distribucí obleků taktéž nejdou na vrub firmy, vše bylo vyexpedováno ve smlouvou daném termínu. Ministerstvo vnitra si vybralo oděv BUSHFIRE samo, chtělo vybavit co nejvíce jednotek JPO V a tento účel byl splněn. Oděv BUSHFIRE je kvalitní výrobek, splňující požadavky dané příslušnou normou pro příslušné užití oděvu pro likvidaci požárů ve venkovním prostředí.

Zajímavostí byl oblek BUSHFIRE, který byl navržený a vyrobený pro slovenské hasičské jednotky. Oproti tomu, jenž se používá u našich JPO V, má ten slovenský plochu ramen v reflexním provedení, což je skvělé řešení pro to, aby hasič byl dobře viditelný i z výšky a nikoliv jen z čelního pohledu, jako je tomu u běžných obleků. Podobné řešení používají např. hasiči v sousedním Německu. Bohužel slovenský BUSHFIRE zřejmě zůstane jen a pouze v zasedací místnosti na ukázku výrobního sortimentu firmy, neb z finančních důvodů se nakonec zakázka neuskutečnila.

Z vystavené celé řady obleků nás zaujala zásahová kombinéza pro holandské hasiče, jenž je v neobvyklém barevném provedení. Rovněž i obleky pro armádu stojí za pozornost, ovšem nelze představit v rámci jednoho článku vše dopodrobna. Při rozhovoru na téma, kam firma své výrobky vyváží, nás přišel pozdravit i Leonard Varga, jednatel firmy. Ten nám sdělil, že nejen hasičské obleky, vyrobené ve Frýdku-Místku, můžeme spatřit třeba v Austrálii, Rusku, Španělsku, Indii, Bulharsku, Švédsku, Finsku, Belgii, Holandsku, Velké Británii, Polsku a několika dalších zemích. Nejvíce produktů mimo území ČR odebírá sousední Slovensko.

Po této informaci následovala prohlídka výrobních hal, kde se naše redakce seznámila podrobně s celým procesem výroby obleků a to od počátečního návrhu přes šití a expedici. Zajímavostí bylo k vidění několik, tou největší bylo počítačem řízené řezání látky s využitím nejmodernějších programů pro co nejefektivnější rozvržení jednotlivých střihů tak, aby bylo využito maximální možné množství látky, což šetří nemalé peníze. To, že firma dokáže vyrobit de facto jakýkoliv oblek, nám dokázal ten, který byl vyvinut speciálně pro chorvatské hasiče, zasahující v tunelu na motocyklech. Na první pohled se jedná o běžný zásahový oblek, po bližším zkoumání vidíme, že kromě standardních ochranných vlastností je uzpůsoben i pro bezpečnost jízdy na motocyklu. Loketní chrániče, tzv. páteřák, to jsou jeho motorkářské součásti.

Poslední, co nám před odchodem zpět do zasedací místnosti ukázal náš průvodce, bylo zázemí (šatny, jídelna a místnost pro relax) zaměstnanců. Ti mají k dispozici i malé fitcentrum s rotopedy či veslařským trenažérem. O zaměstnance, kterých pracuje ve firmě několik desítek, je tedy postaráno i z této stránky dobře.

Po návratu do zasedačky následovala opět debata, během které jsme se dozvěděli, že firma má v současné době v nabídce 11 certifikovaných modelů zásahových obleků společně s dalším sortimentem, který je tvořen oděvy pro průmysl či armádu. Toto vše doplňuje výhradní zastoupení firmy HAIX pro ČR, jenž vyrábí hasičskou, záchranářskou i policejní obuv. Ing. Mareš nám také předvedl, co by jistě nikdo z hasičů nechtěl zažít a tím je plameny zničený zásahový oblek TIGER jednoho z belgických hasičů. Při zásahu, když se dostal do problémů, měl pod ním fleecovou bundu. Ve fotogalerii naleznete snímky s napečenou fleecovou bundou na vnitřní straně obleku. Náš server letos přinesl ve spolupráci právě s firmou DEVA-FM článek na téma, zda-li a co mít na sobě pod zásahový oblek, přečíst si ho můžete zde. Přišla řeč i na téma konkurence ve výrobě zásahových oděvů pro hasiče. Výrobky několika z nich představil i náš server POŽÁRY.cz. Dle zástupce DEVY samozřejmě existují i další výrobci, na jejich adresu se však firma nechce vyjadřovat.

Závěrem ještě zbývá doplnit několik čísel. DEVA-FM od svého vzniku vyrobila více jak 100 tisíc kusů zásahových oděvů různých provedení. Jenom posledního modelu zásahového vícevrstvého obleku TIGER bylo vyrobeno od roku 2004 celkem 19 580 kompletů. Denní kapacita produkce je cca 50 vícevrstvých oděvů a 100 jednovrstvých oděvů. Šijí se různé modely s různou pracností a náročností.

Po několika hodinách, jenž naše redakce vyplnila přínosnou návštěvou firmy DEVA-FM, se čas naplnil. Nastalo poděkováni průvodci, kterým byl obchodní ředitel Ing. Mareš a pak jen dlouhá cesta domů s tím, že o prázdninách bude článek venku. Tak se nyní i stalo.


 -wap-

Sdílet
Seriál: Firma Deva