Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA v Podolí mělo v roce 2019 i zajímavou dětskou část, zúčastnilo se více než 100 dětí

O víkendu 6. a 7. 4. 2019 se v Podolí uskutečnil 2.ročník závodů TFA. V sobotu to byl 2. ročník soutěže TFA pro děti a mládež a v neděli 2. ročník TFA Podolí pro dospělé.

Soutěž TFA, jejíž název pochází z anglického Toughest Firefighter Alive a volně se překládá jako nejtvrdší hasič přežije, je jedna z nejextrémnějších sportovních soutěží. Závod simuluje zátěž hasiče při reálném zásahu.

Hasič má na sobě stejnou výstroj jako při zásahu a na zádech jako zátěž dýchací přístroj, na některých závodech se vyskytuje i kategorie MASTER, která se běží s aktivním dýchacím přístrojem, což je opravdu reálná simulace zátěže při zásahu.

V posledních letech se tato soutěž výrazně rozšířila a pořádá se ve velké míře po celé republice.


Co ale není tak časté, je modifikace této soutěže pro děti. Pokud se nepleteme, tak první taková dětská soutěž byla uspořádána před 2 lety u příležitosti hasičského veletrhu PYROS.

V Jihomoravském kraji tuto soutěž, co zatím víme, pořádá pouze náš sbor a hasičský sbor Rosice, o jiném dětském TFA v Jihomoravském kraji jsme zatím neslyšeli.

Přitom je tato soutěž mezi dětmi evidentně velmi oblíbená, protože o náš závod byl obrovský zájem. Celkem závodilo neuvěřitelných 116 dětí ve 3 kategoriích ze 16 sborů, dokonce i ze sborů mimo náš kraj. V přípravce závodilo celkem 25 dětí, mladších žáků 53 a starších žáků bylo 38.

Trať pro děti je samozřejmě zátěžově přizpůsobena věku dětí, ale i tak se děti trochu zapotily, aby se dostaly do cíle. Děti trať probíhaly v hasičských úborech s přilbami, nejvíce to ale slušelo nejmladší kategorii.

Složení trati bylo následující: výběh ze startu, přenesení závaží (2× 2–10 kg na vzdálenost 10 m dle kategorie), překonání bariéry, přetažení pneumatiky na vzdálenost 12 m, hammer box s 5–15 údery palicí.

Následovalo vytažení závaží na lešení do výšky asi 3 m, převalení pneumatiky, transport figuríny (raněného) na vzdálenost asi 30 m, smotání 10 m hasičské hadice a její vložení do boxu, a poté již vytoužený cíl a ,,odpadnutí“ na cílovou žíněnku. Závody hodnotili všichni velice kladně a už se těší na další ročník.

Všichni naši domácí závodníci byli velmi šikovní, ale za zmínku určitě stojí nejúspěšnější z nich a to byli v kategorii přípravka: Prokop Fišer 4. místo, David Pirkl 2. místo a Kristián Max Juřica 1. místo, u mladších žáků pak Vojtěch Rupp 6. místo a Ondřej Klieštik 5. místo. V poslední a nejstarší kategorii starší žáci se pak nejlépe umístili Viktor Matějek 9. místo, Eva Kratochvilová 6. místo a Ondřej Svoboda 2. místo.

Nejlepší bylo na této soutěži nadšení dětí a to jak se navzájem podporovaly, po celou dobu závodu panovala úžasná atmosféra. Povzbuzovaly se navzájem děti, které se viděli poprvé v životě, což je strašně krásná věc a u mnoha sportů se to vůbec nevidí.

Také spousta dospělých to neumí, i když zrovna u závodů TFA to není nic neobvyklého, podporují se navzájem závodníci, kteří se třeba vidí poprvé v životě a je jim jedno jestli je to konkurence nebo jenom někdo kdo si ten závod přijel poprvé zkusit.

Je krásné vidět, jak na závodě vzniká kamarádské prostředí a všichni se navzájem podporují. V této disciplíně zvítězí každý kdo závod dokončí, protože to je někdy opravdu fyzicky náročné. Nejtěžší ale je hlavně překonat sám sebe.

Po sobotním dětském TFA následovalo v neděli dospělácké TFA, zde už byla opravdu vidět u některých výrazná dřina, aby se dostali do cíle, ale naopak mistr republiky a vícemistr republiky oba tratí jen prosvištěli.


Letos byl navíc náš závod zařazen do Moravské ligy TFA. V lize je celkem 7 závodů, Podolí, Olešnice, Trpín, Bedřichovice, Sebranice, Doubravice nad Svitavou a Velatice. Na našem závodě proběhlo zahájení letošního ročníku ligy, další závod bude následovat 11.5. v Olešnici.

Jak už jsme psali výše, dospělí závodí ,,v plné polní'', neboli hasič na sobě má zásahový oblek, přilbu, rukavice, obuv a na zádech jako zátěž i dýchací přístroj.

Závodilo se ve 3 kategoriích, muži do 35 let, muži nad 35 let a ženy. Letos jsme na závěr po odběhnutí klasického závodu zavedli i kategorii TANDEM. Autoři nápadu na tuto kategorii jsou pořadatelé v Doubravici nad Svitavou. TANDEM je spíše taková kategorie pro pobavení na závěr, běží ho dva závodníci, každý polovinu trati a v polovině si předávají štafetu.

Složení trati bylo následující: výběh ze startu, přenesení závaží 2× 25 kg na vzdálenost 30 m (ženy 15kg), překonání bariéry, přetažení pneumatiky na vzdálenost 12 m (ženy 6m), hammer box 60 údery palicí (ženy 30), dále následovalo vytažení závaží na lešení do výšky asi 4 m, převalení pneumatiky, transport figuríny (raněného, vážícího 80 kg) na vzdálenost 30 m (ženy 15), smotání 20 m hasičské hadice a její vložení do boxu a letos na závěr novinka kaiser box.

Závodu se zúčastnilo celkem 49 závodníků z blízkého i dosti vzdáleného okolí a také se zúčastnilo několik závodníku z naší partnerské obce Kuchyňa. Z toho 26 v kategorii muži do 35 let, 11 v kategorii muži nad 35 let, 12 žen a na závěr 13 dvojic tandemů.

Za domácí sbor se zúčastnili tradiční reprezentanti: Petr Čandrla, Štěpán Svoboda a Přemek Kratochvil, dále si z domácích závod zkusili: Jakub Štoller (už podruhé), Petr Klemšinský, Marek Flekač a Anna Gotvaldová.

Z našeho závodu byli všichni velice nadšení, byl hodnocen jako velmi zdařilý, na vysoké úrovni a už se těší na další ročník.


Moravská liga TFA byla založena v roce 2017 pěti zakládajícími sbory. SDH Olešnice, SDH Velatice, SDH Doubravice nad Svitavou, SDH Sebranice a SDH Trpín. Od roku 2019 přibyly do kalendáře ligy závody pořádané dalšími dvěma sbory, SDH Bedřichovice a SDH Podolí.

Hlavní myšlenkou Ligy je pravidelné setkávání a zápolení při rozličných závodech v disciplínách TFA. Každý závod má svou originální trať sestavenou z „tradičních“ disciplín TFA. V lize si zakládáme na co nejlepší organizaci a časové plynulosti jednotlivých závodů a samozřejmostí je ocenění každého závodníka věcnými cenami, diplomem a občerstvením.

Neméně důležitou součástí ligy je osvěta a propagace dárcovství kostní dřeně a každoroční sbírka hraček pro děti z onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Moravská liga TFA se může pochlubit unikátní doplňkovou aktivitou k jednotlivým závodům. Vedle organizace soutěží se snažíme šířit osvětu o dárcovství kostní dřeně a možnostech zápisu do Českého národního registru dárců dřeně.

Těžko říct, jestli bychom s touto iniciativou přišli, kdyby nás k ní nedostal nápad našeho kolegy, který má osobní zkušenost s transplantací kostní dřeně, před lety ji totiž sám potřeboval.

Budeme rádi za jakoukoliv podporu naší charitativní činnosti. Přispět můžete jakékoliv hračky, plyšové hračky (ideálně nové) a hry. Pokud se chcete dozvědět více, rádi vám více informací o naší charitativní činnosti sdělíme osobně.

15.4. proběhlo již třetí návštěva nemocných dětí na Klinice dětské onkologie FN Brno a LF MU. Dětem byli předány nové hračky, stavebnice, plyšové hračky a hry, čímž jsme jim zpříjemnili nejen pobyt v nemocnici, ale i nadcházející velikonoční svátky. Návštěva dětí byla opět velice silným, ale i krásným zážitkem. V naší spolupráci s Dětskou nemocnicí nadále pokračujeme a budeme rádi za jakoukoliv další podporu naší charitativní činnosti.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří se jakkoliv podíleli na pořádání TFA víkendu, zejména obci Podolí za materiální a finanční podporu a možnost využití prostranství naproti kostela, SDH Podolí a také rodičům mladých hasičů, kteří nám pomáhali přímo na závodě, ať už u občerstvení nebo na trati jako rozhodčí.

Za SDH Podolí a tým pořadatelů
Štěpán Svoboda a Petr Čandrla
www.hasici.podolak.cz/
www.facebook.com/hasici.podoli/
Sdílet
Seriál: Moravská liga TFA