Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zakončení Moravské Ligy TFA 2020 proběhlo v Podolí

To, co někteří považovali za nemožné, se v sobotu 12. 12. 2020 stalo malým TFA zázrakem, a i přes všechna nařízení, opatření, zákazy a roušky jsme se mohli ještě jednou sejít na závodní trati.

Pánové a dámy z SDH a JSDH Podolí připravili super paralelní trať a v půli prosince jsme si užili skvělý závod. Specialitou byl také živý online přenos, který nám zprostředkoval náš mediální partner FIRE TV.

Všem zúčastněným a organizátorům patří velký dík, a to jednak za přípravu, ale i za to, jak jsme to všechno společně zvládli a jak nás závodníci podrželi dodržováním nařízení a hygienických opatření.

Ale teď už k závodu a začneme od kategorie žen, která přinesla největší překvapení. Bronz vybojovala Adéla Šaňková z SDH Vlašim, která k nám s celým týmem přijela až ze Středočeského kraje, za což jsme moc rádi a věříme, že se v nové sezóně znovu potkáme.

O příčku nejvyšší se souboj odehrál přímo na trati, kde proti sobě nastoupily Kateřina Vodičková a Martina Švábová. Po velmi vyrovnaném souboji nakonec rozhodly jen centimetry na poslední disciplíně, kde se Káťa na první dobrou nevešla se smotaným „béčkem“ do boxu a Marťa ji o sedm desetin vteřiny porazila a získala tak první vítězství v rámci ML TFA.

Mužské kategorie už nám tolik napínavých okamžiků nepřinesly. Pořadatelé poskládali dvě našlapané dvojice, které si to na paralelní trati rozdaly o první čtyři místa. V první dvojici to byl Michal Skřivánek z SDH Rohatec a proti němu Marek Zecha z SDH Vranová Lhota.

Oba tito borci byli v nominaci svých krajů na MČR TFA, které bohužel neproběhlo a je odloženo na duben 2020. V tomto rozběhu byl nakonec úspěšnější Michal Skřivánek. Druhou dvojici, která se prala o stupně vítězů, tvořili Zdeňkové – Král z SDH Trpín a Maňák z SDH Velká nad Veličkou.

Zdeněk Král nenechal nic náhodě, a i v šestém závodě si suverénním výkonem doběhl pro vítězství. Stříbro bral vítěz z druhé dvojice Michal „Mišta“ Skřivánek a výkon Zdeňka Maňáka stačil „až“ na bronz.

Mezi nejzkušenějšími chlapáky v kategorii mužů nad 35 let jsme se žádné změny taktéž nedočkali. Tomáš Máca z SDH Brno – Slatina, fenomén TFA, ovládl všechny závody letošního ročníku, včetně toho posledního, stejně jako v loňském roce. Stříbro pak bral Petr Neubauer z SDH Lesonice, kterého doplnil skvělým bronzovým výkonem Petr Slouka z SDH Sokolnice.

Velké poděkování za poslední závod patří FIRE TV a pánům Mirovi Neveselému z SDH Mokrá–Horákov a Zdeňkovi Janků z SDH Velká nad Veličkou, kteří nás celý závod doprovázeli svým profesionálním komentářem.

Z posledního závodu sezóny se hned vrhneme na její celkové zhodnocení. Když jsme 14. června rozbíhali ligu v Trpíně, tak jsme si říkali, že to bude krátká, ale našlapaná sezóna. Kdyby nám tenkrát někdo řekl, že budeme končit v půli prosince, tak se mu asi vysmějeme, ale přesně to se nakonec stalo. Byl to vskutku podivuhodný rok.

Nejzajímavější kategorií letos byla překvapivě kategorie děvčat, kde se během všech šesti závodů přelévaly body mezi třemi největšími adeptkami na vítězství. Každá z nich také zaznamenala minimálně jedno vítězství, a tak není divu, že se nám holky nakonec poskládaly do rozmezí pouhých šesti bodů.

Celkovou vítězkou se v letošním roce stala raketa z Vysočiny Kateřina Vodičková z SDH Rokytnice nad Rokytnou, za kterou o pouhé dva body skončila loňská šampionka Tereza Tmejová z SDH Chotěnov a bronz letos brala vítězka ligy z roku 2018 Hana Skoupá z SDH Sebranice.

Za zmínku stojí i výkony celkově čtvrté Martiny Švábové z SDH Trpín, která zvítězila v posledním závodě a určitě naše tři královny z let 2018, 2019 i 2020 v p­říští sezóně potrápí.

V mužských kategoriích to letos byla sólo jízda dvou neskutečných borců, kteří vždy přijeli, odběhli a zvítězili. V té starší kategorii to byl Tomáš Máca z SDH Brno-Slatina, kterého po nešťastném úrazu Radka Tesaře, který nemohl sezónu dokončit, doplnili na stupních vítězů Petrové Neubauer z SDH Lesonice na druhé příčce a Slouka z SDH Sokolnice na bronzové pozici.

Co se týče naší nejpočetnější kategorie mužů do 35 let, zde navázal loňský vítěz Zdeněk Král z SDH Trpín suverénní jízdou a titul krále ML TFA letos obhájil před Michalem Skřivánkem z SDH Rohatec. Bronz si letos vyběhal Zdeněk Maňák z SDH Velká nad Veličkou, který vyskočil z loňského pátého místa až „na bednu“.

Ostatní výsledky, veškeré informace a dění kolem ML TFA naleznete na našem webu – www.mltfa.cz. Po celou sezónu také probíhala na transparentním účtu Moravské ligy TFA finanční sbírka pro Nadační fond dětské onkologie Krtek a díky pravidelným i jednorázovým příspěvkům jednotlivců, organizací i některých sborů se nakonec podařilo vybrat krásných 20 000 Kč.

Všech větších i menších příspěvků si velmi vážíme a těšíme se, že budou již brzy předány, aby mohly pomáhat dále.

Na závěr musíme ještě jednou všem moc poděkovat za podporu, vstřícnost, pozitivní ohlasy a trpělivost. DĚKUJEME a už teď pro Vás připravujeme sezonu 2021, která bude, doufejme, normální. Také všem přejeme mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v novém roce.

Martin Novotný
Sdílet
Seriál: Moravská liga TFA